Blogg

Årets unga kock till Terreno

Fabian Olli Johansson blir en av tre kockar på den nya vingårdsrestaurangen

Fabian Olli Johansson tog nyligen hem segern i Årets unga kock. Han arbetar till vardags på Restaurang Rot på Gotland men i sommar är han en av tre kockar som är med och öppnar upp en helt ny restaurang på vingården Terreno.

”En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny.”

Så löd juryns motivering när Fabian Olli Johansson tog hem vinsten i tävlingen Årets unga kock i måndags. Fabian är en meriterad tävlingskock trots sin ringa ålder. Förra året kom han trea i samma tävling, 2015 segrade han i Årets unga ekokock och på senaste R&S Restauranggalan i oktober 2018 fick han utmärkelsen Årets framtidslöfte.

– Vi ser så mycket fram emot att jobba tillsammans med Fabian här på vingården. Att han är en duktig kock vet vi sedan länge och gratulerar honom än en gång till en fantastisk insats i gårdagens tävling, säger Sofia Ruhne, VD på Terreno. 

Restaurangen som öppnas i maj i år på Terreno har det rustika toscanska köket som inspirationskälla med en tvist av skandinavisk elegans. 

Förutom Fabian är det Francesco Galli, en välkänd kock från området Greve där gården är belägen, samt Amanda från restaurang Volt i Stockholm som ligger bakom mathantverket på gårdens nya restaurang.

– Man kan säga att vi nu tar in hantverket från vinkällaren till köket. Det har länge varit en dröm att kunna servera högkvalitativ mat till våra hantverksviner här på plats, menar Sofia Ruhne. 

Om Årets unga kock: Tävlingen Årets unga kock är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Calgary, Kanada, i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Fabians segermeny: 

Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté

Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky

Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Foto: Anna Björkegren

Praktisk information om restaurangen:

Öppettider

Öppet 1 maj - 31 oktober 2019
Lunch 12.30 - 14.30
Middag 19.00 - 23.00 
Stängt söndagar & måndagar

Boka bord

Boka bord i förväg via antingen telefon eller e-post. Gäller er bokning samma dag – vänligen ring.

Telefon

 +39 335 153 63 35

E-post

Skicka till table@terreno.se och ange namn, antal personer och datum för önskat besök så kontaktas ni.

Hitta till restaurangen

Behöver ni hjälp att hitta till restaurangen? Här finns en vägbeskrivning.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 17 april, 2019
Uppdaterad: 30 april, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu