Terreno i Toscana

Vår vingård Terreno ligger i hjärtat av Chianti Classico, strax utanför byn Greve in Chianti. Här i vackra Toscana har vin odlats sedan romartiden. Druvsorten sangiovese dominerar vinfälten och områdets traditioner är en naturlig del i allt som sker på gården.

Terreno hör samman med The Winery Hotel genom familjen Ruhne som började göra vin här 1988. Sedan dess har man utvecklat en filosofi som går som en röd tråd genom allt som görs på gården. En filosofi som har förändrats och utvecklats i samma takt som Chianti Classico-regionen. Liksom resten av området har Terreno gått från att göra enkla bordsviner till terroirdrivna viner där sangiovese uttrycker sitt breda spektrum av nyanser i glaset. Det har varit, och är, en resa som kräver kontinuerlig förändring och anpassningsförmåga

Terrenos vinfält och viner har varit ekologiskt certifierade sedan 2014, ett viktigt steg, men det var inte tillräckligt. Idag är Terreno självförsörjande energimässigt och kan tillgodose gårdens behov till 100 procent. Ett par exempel är att all energi kommer från solpaneler, värme från ved som blir över efter underhållet av gårdens skog och vatten från gårdens sjö där man samlar upp regnvatten för att bevattna trädgården. Målet är att föra vidare Terreno till nästa generation i ett bättre skick än när familjen Ruhne tog över.

På Terreno arbetar man dagligen för att höja kvaliteten på allt man gör, för det är fokus på detaljer som gör skillnad, från fält till flaska. För att kunna arbeta hantverksmässigt och undvika tillsatser måste druvorna vara perfekta när de kommer in i vineriet. Druvorna skördas för hand och genomgår sedan en ytterligare selektering. Terreno arbetar hantverksmässigt utan tillsatser förutom en liten del tillsatt svavel. Ett val man gjort för att se till att gårdens druvor på allra bästa sätt kan spegla sin växtplats och årgång.

För att arbeta som Terreno gör krävs noggrannhet och teknisk förmåga. Familjen Ruhne är glada över att arbeta med Giacomo Fioravanti. Han är en erfaren toskansk önolog som arbetat i över tio år på Isole e Olena, den välkända producenten i Chianti Classico. Giacomo kom till Terreno för att han tror på, och vill vara med, att fortsätta bygga vidare på familjen Ruhnes unika projekt.

Sofia Ruhne som leder Terrenos ambitiösa team sedan tio år tillbaka var endast sju år gammal när hennes föräldrar Mats och Birgitta beslutade att köpa vingården. Sofia har i stort sett vuxit upp på Terreno och idag ansvarar hon både för gården i Toscana och för vinet på The Winery Hotel.

De åren hon varit ansvarig för Terreno har varit en period som inneburit många förändringar. Till exempel har man ställt om gårdens beskärningssystem till den mer komplexa tekniken soft pruning som kräver fler arbetstimmar och avancerad kompetens. Man experimenterar i vineriet för att alltmer detaljerat förstå vinfältens terroir och gårdens druvsorter och använder olika lagringskärl i olika material för att kunna anpassa sig till varje årgång.

Terreno har 150 hektar, varav 20 hektar är vinfält och 10 hektar olivlundar. Resten är mest skog. Terreno har valt att arbeta med inhemska druvsorter, där kungen av toskanska druvor sangiovese har en ledande roll. Den följs av canaiolo och colorino bland de blå sorterna och de gröna trebbiano toscano och malvasia. Totalt gör man cirka 100 000 flaskor per år. Det kan låta mycket men är en mindre gård i vinvärlden där de större producenterna gör miljontals flaskor och ofta, till skillnad från Terreno, köper druvor eller vin från andra gårdar. På Terreno arbetar man endast med sina egna druvor.

Terreno tror också starkt på indelningen av Chianti Classico i 11 byar, så kallade UGA (unità geografiche aggiuntive) på italienska. Genom uppdelningen finns möjlighet att mer detaljerat titta närmare på de olika byarnas specifika terroir och hur vinernas stil och karaktär skiljer sig åt – ett sätt att belysa distriktets komplexitet. Terreno har sedan starten varit med och aktivt stöttat skapandet av de 11 byarna och Sofia Ruhne är idag, som första kvinna, ordförande för producentorganisationen i Montefioralle.

På gården finns en vingårdsrestaurang som är öppen från tidig vår till sen höst. Här står kökschef Francesco Galli för menyn och serverar eleganta rätter gjorda på lokala ingredienser och grönsaker i säsong från den ekologiska köksträdgården. På gården organiseras alltifrån mindre middagar till stora fester och bröllop. Som besökare kan du även gå en guidad tur i vineriet och njuta av en vinprovning.

På The Winery Hotel finns känslan av Terreno i alltifrån design och inredning till smakerna i maten och såklart vinet från gården som serveras i alla delar av hotellet.

FAKTA:

Område: Toscana, Italien
Distrikt: Chianti Classico
Produktion: 100 000 flaskor/år
Certifiering: Ekologisk
Familj: Mats, Birgitta, Anna, Victoria, Kajsa och Sofia Ruhne
Webb: www.terreno.eu

Sofia Ruhne vald till ordförande för Montefioralle

Sofia Ruhne har, som första kvinna, blivit vald till ordförande för det toskanska vindistriktet Montefioralles producentorganisation. Montefioralle är en av elva byar i den berömda vinregionen Chianti Classico i Toscana. Här gör familjen Ruhne vin sedan 1988 och i denna by producerar Terreno vinet Chianti Classico Gran Selezione Sillano. 2021 togs ett historiskt beslut av regionens producenter: Chianti Classico delas in i 11 byar, som kallas UGA (Unità Geografiche Aggiuntive).

LÄS MER HÄR

BESÖK TERRENO I TOSCANA

Ta del av det dagliga livet på vår vingård. Terreno ligger strax utanför Greve in Chianti med närhet till både Florens och Siena.

Kontakta Terreno

Via Citille 4
500 22 Greve in Chianti
Telefon: +39 055 854001

E-post: info@terreno.eu

Telefon: +39 335 153 63 35

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Köp Presentkort

Köp ett presentkort

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka