Skörden 2019 på
The Winery Hotel

Rekordmånga hotellgäster ville i år bli vingårdsarbetare för en dag och intresset för skörden var stort även bland skolelever och medarbetare. 2019 är årgången vi kommer minnas med ett leende på läpparna.

2019 var ett år då vädret överraskade i Toscana. Det var kallt och regnade mycket under vår och försommar, något som inte alls är karaktäristiskt för det toscanska klimatet. Vinodlarna trodde därför att skörden skulle senareläggas eftersom soltimmarna är så viktiga. Men, direkt därefter kom en värmebölja som höll i sig ända fram tills att det var dags att skörda.

The Winery Hotels druvor nådde perfekt mognadsgrad och plockades den andra veckan i september. Alla klasar skördades för hand av vingårdsarbetare som noggrant kontrollerade kvaliteten. De packades lätt i mindre plastbackar till ungefär en tredjedel och lastades sedan in i en kylkontrollerad lastbil för färd upp till Stockholm.

Druvorna kom fram i fint skick och arbetet med att få in dem i tankarna i vineriet påbörjades direkt. När tio ton druvor ska omhändertas krävs att alla är med och hjälper till. Kock, sommelier, säljare eller receptionist, på The Winery Hotel är alla vingårdsarbetare och aldrig är det så tydligt som den dagen då druvorna anländer. I år var det även ett rekordstort intresse hos hotellgäster att vara med och bli vingårdsarbetare för en dag.

Utöver hotellets anställda och hotellgäster kom även elever från olika restaurang- hotell och sommelierskolor runt om i landet för att vara med och lära sig hur ett vin blir till. I år fick vi besök av elever från Bromansskolan i Hudiksvall, Väsby Nya Gymnasium, Internationella Hotell- och Restaurangskolan och Grythyttans sommelierutbildning.

Arbetet pågick under hela dagen, stämningen var hög och överallt syntes roade ansikten i T-shirts med trycket ”Winemaker for a Day” på bröstet. Hotellgästerna bjöds på skördemingel i lobbyn med egentillverkat vin och snacks samt guidade turer på skördeområdet. Många passade också på att slänga av sig skor och strumpor för att prova på att trampa druvor.

Sorteringsarbetet höll på till 22.00 men vinmakarna jobbade vidare i vineriet till långt in på natten. De följande dagarna och veckorna är de mest intensiva i vineriet med jäsning, överpumpning, pressning bland annat.

Att göra vin är ett hantverk som kräver fysiskt arbete, noggrannhet och kunskap från fältet tills att det tappas på flaska. På The Winery Hotel vill vi dela med oss av vårt engagemang för vinets fantastiska värld och skörden är årets höjdpunkt.

Nu längtar vi efter nästa års skörd. Hoppas att vi ses!

Vill du ha våra senaste erbjudanden?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna och bra erbjudanden direkt i din inkorg.

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka