Winemaker for a Year

Ett upplevelsepaket där ni kan vara med och följa framställningen av ett vin, på mycket nära håll – från druva till flaska. Winemaker for a Year är en djupdykande vinupplevelse som sträcker sig över hela vinframställningen och ger inblick i samt förståelse för hantverket vinmakeri.

Vinet som ni på nära håll följt och lärt känna, levereras slutningen til er för att avnjutas. Förutom regelbundna aktiviteter såsom fatprovning, blending och kunskap om hur ni njuter av vinet tillsammans med mat får ni tillträde till vårt vineri för att titta till och smaka av vinet under hela framställningen.

Vinet vi gör är ett hantverksvin i liten skala på ekologiska druvor från vår vingård Terreno i Chianti Classico-området i Toscana.

Upplevelsen startar vid skörden, i mitten av september.

Ingår i upplevelsen:

  • Middag inklusive vinpaket, och övernattning för två personer på skördedagen
  • Fullständigt program enligt nedan med 13 provningar och aktiviteter
  • Tillträde till vineriet för att komma och titta till och smaka av vinet när ni vill under perioden
  • 12 flaskor vin (ytterligare flaskor kan beställas separat)

Pris: 19 860 kr

Priset gäller för dig +1. Du kan välja att ta med dig samma person eller olika vänner varje gång du besöker oss.

2022 års program är nu fullbokat.

Har ni specifika frågor om upplevelsen, hör gärna av er till reservations@thewineryhotel.se.

Program 2022

1. Hotellweekend: Skördedagen

16-17 September 2022*

Druvorna anländer till hotellet och ni är med under ett dygn i skördens tecken. Det här är en introduktionshelg till det kommande årets vinaktiviteter.

  • Skördeprogram inkl. bl.a. druvsortering
  • Övernattning i dubbelrum för 2 personer
  • Middag för 2 personer inklusive vinpaket
  • Frukost för 2 personer

*Datum för skördedagen kan komma att justeras beroende på druvornas mognadsprocess. Obs! Vi startar redan klockan 10:30 på fredagen den 16 september.

2. Workshop: Lär dig beskriva ett vins doft, smak och karaktär

8 oktober 2022, kl. 15:00 - 17:00

Vilka ord kan beskriva det vi känner när vi provar vin? Var bör fokus ligga för att vinets doft och smak ska bli till bestående minnen? Vi känner efter, minns gamla smak- och doftupplevelser, applicerar dem på vin och påbörjar en uppbyggnad av en personlig bank av sinnesupplevelser. Dessutom tittar vi på hur vinspråk kan bli till hjälp för oss i beskrivningen av hur vi upplever ett vin med våra sinnen.

3. Masterclass: Lagring

22 oktober 2022, kl. 15:00 - 17:00

Vad händer med vinet när det lagras och hur påverkas det av lagring i olika typer av kärl? Vi går igenom vad som händer med vinet under lagring, varför det lagras och vilka val vinmakaren har för att påverka vinets slutliga karaktär. Provningen innefattar vin som lagrats på ekfat, ståltank och cement.

4. Vinprovning: Vin under utveckling

26 november 2022, kl. 12:00 - 14:00

Vi dyker ned i ett vins olika faser i livet. Vad händer egentligen med vinet över tid och hur kan vi notera utvecklingen genom att se, dofta och smaka på det? Det här tillfället innefattar en provning av unga viner, vin med begynnande mognad, moget vin och övermoget vin.

5. Fatprovning av tidigare avgångar av The Winery Red

Våren 2023

I fatrummet finns fat av olika ursprung, storlek och ålder vilka alla är faktorer som påverkar vinet. Genom att prova av ett antal olika fat i vineriet får vi en uppfattning om hur lagringen förändrat vinets karaktär.

6. Workshop: Vin och grundsmaker

Våren 2023

Sött, salt, surt, beskt och umami. Grundsmakerna i sin rena form hjälper oss att på ett tydligt sätt notera hur de interagerar med smakerna i ett vin. På så sätt får vi en förståelse för hur smaker kan lyfta och sänka varandra, vilket är basen till kunskap om vin och mat i kombination. Det här är en workshop där vi utsätter våra sinnen för olika stilar på vin tillsammans med en variation av exempel på grundsmaker.

7. Workshop: Blending

Våren 2023

Blending är den del i vinmakeriet då vinet i alla de olika faten smakas av och blendas med varandra. Vinmakaren bestämmer nu vilka fat som ska användas och till vilken kvantitet. Det är nu tydligare än någonsin vilket hantverk vinmakeri är. Ni kommer här själva att få prova på att blenda ett vin och känna vilken skillnad era val gör för det slutliga vinet.

8. Masterclass rosévin

Våren 2023

Vårt vin har nu lagrats en tid på fat och vi undersöker hur det utvecklats. Vi lär oss mer om rosévin i allmänhet under tiden vi väntar på att vårt eget rosévin ska bli klart.

9. Provning: Att servera ett vin

Våren 2023

Öppna flaskan och häll upp i ett glas. Ja, så enkelt kan det vara. Men, vi vill här titta närmare på de detaljer i serveringen som påverkar upplevelsen av ett vin. Vinglasets form och storlek, serveringstemperatur, luftning i olika typer av karaff till exempel är alla faktorer som kan förändra vårt intryck av ett vin.

10. Masterclass Sangiovese

Våren 2023

Sangiovese är en känslig druvsort som alterneras och byter skepnad beroende på i vilket sällskap den befinner sig samt var den växer. Vi djupdyker i vår druvsort och lär oss mer om dess personlighet och karaktär.

11. Om vinetiketter och förpackningar

Våren 2023

Vi lär oss mer om vinetiketter och olika förpackningar på vin. Vad måste lagligt finnas på en vinetikett? Och hur funkar vin på burk kontra flaska?

12. Filtrering och färdigställande av vårt rosévin

Våren 2023

Äntligen är dags för vårt vin att komma upp på flaska. Vi lär oss mer om arbetet kring buteljering.

13. Uppföljning: Vin och mat i kombination

Våren 2023

Vårt vin har nu nått era hem och ni har troligtvis öppnat en flaska eller två för att provsmaka. Här ses vi en sista gång för uppföljning genom att tillsammans prova vinet med mat. Vi analyserar dess karaktär och hittar bra matkombinationer som lyfter smakerna.

14. Skördeträff 2023 på The Winery Hotel

Hösten 2023

Vi ses för den årliga skördeträffen på The Winery Hotel.

Tillval:

Resa: Skörd på Terreno

De av er som vill uppleva en skörd i Toscana välkomnas, som särskilt inbjudna gäster, att besöka vår vingård Terreno i Toscana under skörden. En resa som kan bokas via The Winery Hotel i koppling till det här erbjudandet. Plocka druvor i fält och uppleva stämningen på en vingård i skördetid. Möt familjen Ruhne på plats i Toscana och prova gårdens viner tillsammans med toscanska delikatesser serverade på vingårdens välrenommerade restaurang.

NB: Det här är ett tillval som bokas och betalas separat.

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka