Winemaker for a Year

Ett upplevelsepaket där ni kan vara med och följa framställningen av ett vin, på mycket nära håll – från druva till flaska. Winemaker for a Year är en djupdykande vinupplevelse som sträcker sig över hela vinframställningen på ett drygt år och ger inblick i och förståelse för hantverket vinmakeri.

Vinet som ni på nära håll följt och lärt känna, levereras slutligen hem till er att njuta av. Förutom regelbundna aktiviteter såsom fatprovning, blending och kunskap om hur ni njuter av vinet tillsammans med mat får ni tillträde till vårt vineri för att titta till och smaka av vinet under hela framställningen.

Vinet vi gör är ett hantverksvin i liten skala på ekologiska druvor från vår vingård Terreno i Chianti Classico-området i Toscana.

Upplevelsen startar vid skörden, september 2021.

Begränsat antal platser.

Ingår i upplevelsen:

  • Övernattning för två på skördedagen
  • Middag för två personer inklusive vinpaket på skördedagen
  • Fullständigt program enligt nedan med 13 tillfällen av provningar och aktiviteter
  • Tillträde till vineriet för att komma och titta till och smaka av vårt vin när ni vill under perioden
  • Vin 12 flaskor (ytterligare flaskor kan beställas separat)

Pris: 19 200 kr

Priset gäller för dig +1. Du kan välja att ta med dig samma person eller olika vänner varje gång du besöker oss.

Frågor?

Alla frågor om paketet tar ni med Camilla på camilla.forslund@thewineryhotel.se som även kommer att vara er kontaktperson under hela upplevelsen.

Program

1. Hotellweekend: Skördedagen

September 2021

Druvorna anländer till hotellet och ni är med under ett dygn i skördens tecken. Det här är en introduktionshelg till det kommande årets vinaktiviteter.

  • Skördeprogram inkl. bl.a. druvsortering
  • Övernattning i dubbelrum för 2 personer
  • Middag för 2 personer inklusive vinpaket
  • Frukost för 2 personer

Datum: Det beror på druvornas mognadsprocess. Fastställs några veckor innan.
Tid: Eftermiddag
Dag: Fredag till lördag
Plats: The Winery Hotel

2. Workshop: Lär dig beskriva ett vins doft, smak och karaktär

Höst 2021

Vilka ord kan beskriva det vi känner när vi provar vin? Var bör fokus ligga för att vinets doft och smak ska bli till bestående minnen? Vi känner efter, minns gamla smak- och doftupplevelser, applicerar dem på vin och påbörjar en uppbyggnad av en personlig bank av sinnesupplevelser. Dessutom tittar vi på hur vinspråk kan bli till hjälp för oss i beskrivningen av hur vi upplever ett vin med våra sinnen.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

3. Masterclass: Lagring

Höst/Vinter 2021

Vad händer med vinet när det lagras och hur påverkas det av lagring i olika typer av kärl? Vi går igenom vad som händer med vinet under lagring, varför det lagras och vilka val vinmakaren har för att påverka vinets slutliga karaktär. Provningen innefattar vin som lagrats på ekfat, ståltank och cement.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

4. Vinprovning: Vin under utveckling

Vinter 2021

Vi dyker ned i ett vins olika faser i livet. Vad händer egentligen med vinet över tid och hur kan vi notera utvecklingen genom att se, dofta och smaka på det? Det här tillfället innefattar en provning av unga viner, vin med begynnande mognad, moget vin och övermoget vin.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

5. Fatprovning av förra årets vin

Vår 2022

Förra årets vin har nu lagrats en tid och vi undersöker hur det förändrats. I fatrummet finns fat av olika ursprung, storlek och ålder vilka alla är faktorer som påverkar vinet. Genom att prova av ett antal olika fat i vineriet får vi en uppfattning om hur lagringen förändrat vinets karaktär.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

6. Workshop: Vin och grundsmaker

Vår 2022
Sött, salt, surt, beskt och umami. Grundsmakerna i sin rena form hjälper oss att på ett tydligt sätt notera hur de interagerar med smakerna i ett vin. På så sätt får vi en förståelse för hur smaker kan lyfta och sänka varandra, vilket är basen till kunskap om vin och mat i kombination. Det här är en workshop där vi utsätter våra sinnen för olika stilar på vin tillsammans med en variation av exempel på grundsmaker.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

7. Workshop: Blending

Höst 2022

Blending är den del i vinmakeriet då vinet i alla de olika faten smakas av och blendas med varandra. Vinmakaren bestämmer nu vilka fat som ska användas och till vilken kvantitet. Det är nu tydligare än någonsin vilket hantverk vinmakeri är. Ni kommer här själva att få prova på att blenda ett vin och känna vilken skillnad era val gör för det slutliga vinet.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

8. Fatprovning av Winery Red 2021

Vår 2023

Vårt vin har nu lagrats en tid på fat och vi undersöker hur det utvecklats. I fatrummet finns fat av olika ursprung, storlek och ålder vilka alla är faktorer som påverkar vinet. Genom att prova av ett antal olika fat i vineriet får vi en uppfattning om hur lagringen förändrat vinets karaktär.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

9. Masterclass: Sangiovese

Vinter 2022

Sangiovese är en känslig druvsort som altereras och byter skepnad beroende på i vilket sällskap den befinner sig samt var den växer. Vi djupdyker i vår druvsort och lär oss mer om dess personlighet och karaktär.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

10. Provning: Att servera ett vin

Vinter 2022

Öppna flaskan och häll upp i ett glas. Ja, så enkelt kan det vara. Men, vi vill här titta närmare på de detaljer i serveringen som påverkar upplevelsen av ett vin. Vinglasets form och storlek, serveringstemperatur, luftning i olika typer av karaff till exempel är alla faktorer som kan förändra vårt intryck av ett vin.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

11. Workshop: Blending av Winery Red 2021

Vår 2023

Nu är det dags att blenda vårt vin. Då ni redan fått kunskap om blending vid den tidigare workshopen kommer vi här att fokusera på just vårt vin. Hur det har utvecklats i de olika faten och vilka förutsättningar som finns för att, genom aktiva val, ge vinet en balanserad och njutningsfull karaktär.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

12. Buteljering, förslutning och etikettering

Vår 2023

Vårt vin har nu vilat i tankarna och vin från olika fat integrerats med varandra. Det är dags för buteljering. I vineriet finns en särskild buteljeringsmaskin som fyller på flaskorna sex stycken i taget. Därefter sätts korken i flaskorna en och en med hjälp av en maskin speciellt framtagen för att utföra det. Etiketten ska även den på. Ni får här själva prova på både buteljering, förslutning och etikettering tillsammans med våra vinmakare.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

13. Uppföljning: Vin och mat i kombination

Vår 2023

Vårt vin har nu nått era hem och ni har troligtvis öppnat en flaska eller två för att provsmaka. Här ses vi en sista gång för uppföljning genom att tillsammans prova vinet med mat. Vi analyserar dess karaktär och hittar bra matkombinationer som lyfter smakerna.

Datum: Kommer snart
Tid: 13.00 - 15.00
Dag: Lördag
Plats: The Winery Hotel

Tillval:

Resa: Skörd på Terreno

De av er som vill uppleva en skörd i Toscana välkomnas, som särskilt inbjudna gäster, att besöka vår vingård Terreno i Toscana under skörden. En resa som kan bokas via The Winery Hotel i koppling till det här erbjudandet. Plocka druvor i fält och uppleva stämningen på en vingård i skördetid. Möt familjen Ruhne på plats i Toscana och prova gårdens viner tillsammans med toscanska delikatesser serverade på vingårdens välrenommerade restaurang.

NB: Det här är ett tillval som bokas och betalas separat.


Frågor

Alla frågor om paketet tar ni med Camilla på camilla.forslund@thewineryhotel.se som även kommer att vara er kontaktperson under hela upplevelsen.

Avbokningsregler

Avbokning kan ske fram till sju dagar innan skördedagen. Därefter debiteras en summa om 3000 kronor i avbokningsavgift. De planerade träffarna ingår men är inte bindande. Anmälning sker inför varje tillfälle. Om förhinder uppstår vid någon av träffarna sker ingen återbetalning, däremot kan vi, om möjlighet finns, boka in ett annat tillfälle. Detta är dock endast möjligt på de aktiviteter som inte direkt påverkas av vinets specifika stadier.

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka