Blogg

Lär dig sabrera som ett proffs

Att öppna champagne med en sabel gör dig definitivt till stjärnan på festen. Genom några enkla steg lär du dig sabrera som ett proffs.

Att sabrera betyder traditionellt sett att man öppnar en champagneflaska med en sabel. Faktum är att verbet sabrera faktiskt kommer från det franska ordet sabre som betyder just sabel.

Den övre delen av flaskans hals slås alltså av med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Nuförtiden sabreras det med alltifrån vinglas och köksknivar till skor och mobiltelefoner.

– Det kan vara både farligt och svårt men alla kan lära sig att sabrera, tricket är att träffa rätt punkt på flaskans hals, säger Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel, som tillsammans med sin kollega Pelle Salomonsson håller sabreringskurser med efterföljande champagneprovning under hösten.

– Vi får otroligt mycket frågor kring sabrering under hösten och framför allt inför nyår. Många tycker att det är spännande och läskigt på samma gång. Därför bestämde vi oss för att döda alla myter och lära ut alla våra trick.

Camilla Forslund berättar att ett vanligt nybörjarfel är att ta i från tårna när man sabrerar.

– För att lyckas är det tekniken som är avgörande, att träffa rätt, inte att träffa hårt, säger Camilla.

Självklart går det att sabrera alla glasflaskor som innehåller kolsyrade drycker och är förslutna med kork. Så, att öva på annat än champagne kan vara att föredra om man vill undvika att spilla dyra droppar.

Så här gör du – fyra enkla steg

 1. Ta av folien runt flaskans hals
  Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.
 2. Ta av metallkorgen
  Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte gör så att den okontrollerat flyger iväg.
 3. Håll flaskan stadigt och placera sabreringsföremålet
  Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp.
 4. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård
  Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.

Gå en kurs i sabrering

Vill du lära dig mer om champagne och sabrering? Gå en kurs i tekniken bakom en lyckad sabrering efterföljt av en provning av bubbel med fokus på champagne.

Kursen genomförs under flera tillfällen under höten på The Winery Hotel.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 30 augusti, 2019
Uppdaterad: 31 augusti, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka