Blogg

Kombinera vin och mat

– 7 riktlinjer

Att skapa den där perfekta kombinationen mellan vin och mat är en konst. Målet är att både vinets och matens smaker ska höja varandra. Vi frågade våra kockar och sommelierer i Winery Kitchen som jobbar med det här varje dag. De gav oss sju riktlinjer för hur de tänker när de skapar de allra godaste smakkombinationerna.

1. Smakrikt vin till smakrik mat

Tycker du om smakrik mat servera gärna kraftfulla och fruktiga viner till. Matens smaker kan annars ta över och vinet försvinna. Undantaget är om du har en väldigt kryddstark rätt. Då kan du istället balansera hettan med till exempel ett vitt vin med lite restsötma såsom ett riesling från Mosel eller ett Pinot Gris från Alsace.

2. Höj finstämda smaker på tallriken med finstämd dryck

Serverar du finstämda smaker på tallriken vill du inte döda den smaken med ett tufft och smakrikt vin. Det är därför till exempel naturella skaldjur tycker så mycket om ett vitt, torrt vin såsom Chablis.

3. Spegla smakerna

I vissa fall blir det som godast när smakerna på tallriken speglar smakerna i glaset och vice versa. Ett syrligt vitt vin serverat till en syrlig, färsk getost är ett exempel där lika smaker leka bäst. På samma sätt kan smakerna i ett sött vin gå hand i hand med smakerna i en dessert.

4. Finn balans genom kontrast

Många av de dryckeskombinationerna som verkligen poppar i munnen är de som bygger på begreppet ”opposites attract”. Låt kontrasterande smaker mötas och komplettera varandra. Dessertvinet Sauternes och anklever är en klassisk kombination som bygger på kontraster. Testa även en salt och kraftfull grönmögelost till ett sött dessertvin.

5. Rena munnen med syra och bubblor

Har du en maträtt med mycket fett och krämig sås så är syran i vinet matens bästa vän. Syran renar nämligen munnen. Bubblor i vinet har samma effekt. Ekvationen lyder: syrligt och bubblig + fett = rent.

6. Använd strävheten i vinet

Vissa maträtter får det att vattnas i munnen, och det inte bara för att de är gudomligt goda utan även för att kompositionen i sig får oss att salivera. I kombination med ett vin som har tanniner, d.v.s. en viss strävhet, skapas en fin balans som gör att det blir ännu godare. Det är av den här anledningen som ett vin från Chianti Classico höjer smakerna i många maträtter såsom den toscanska kötträtten Bistecca alla Fiorentina t.ex.

7. Tillbehören, tillbehören, tillbehören

Ofta är det inte själva huvudråvaran som styr hur en maträtt smakar utan vad som serveras till. Glöm inte tillbehören när du väljer vin utan tänk på helheten. Potatis neutraliserar helhetsintrycket, sås ger fetma och smak, syrade och picklade grönsaker bidrar med syrlighet som kan behöva en extra tanke.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 16 mars, 2020
Uppdaterad: 16 mars, 2020

Tamara Sundstedt

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka