
Blogg
Hallå där Markus Mattila
En slump förde Markus in i restaurangbranschen och snabbt började han intressera sig alltmer för vin. Idag sköter han det dagliga arbetet i vineriet på The Winery Hotel i nära kontakt med vinmakaren Sofia Ruhne och önologen Giacomo Fioravanti på vår vingård Terreno i Toscana. Just nu är det bråda tider i vineriet inför buteljering av en ny årgång av Winery Red, och det ser lovande ut.
Hur började ditt intresse för vin?
Jag halkade in i restaurangbranschen av en slump. Jag fick förmånen att tidigt börja jobba på restaurang Amano i Örebro som har en gedigen vinkällarlista. Där och då väcktes ett intresse att lära mig mer och för 20 år sedan gick jag en grundläggande sommelierutbildning.
Vad gjorde du innan du började jobba på The Winery Hotel?
Jag jobbade på flera olika restauranger i Stockholm som Gondolen, Ekstedt och inom Lux-gruppen.
Hur hamnade du på The Winery Hotel?
Jag började att hålla i vinprovningar här och efterhand blev det fler och fler timmar. Sedan tre år tillbaka är jag i vineriet största delen av tiden.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är utan tvekan närheten till vår vingård Terreno och att få möjligheten att göra vin på hemmaplan. Vanligtvis behöver du flytta till ett större vinland med vineri i anslutning till vingården för att få möjligheten till att göra vin. På The Winery Hotel, i vårt urbana vineri, får jag ägna mig åt min passion samtidigt som jag har närhet till familj och vänner.
Vad händer just nu hos dig?
Just nu är det klarning och filtrering inför buteljering av en ny årgång Winery Red och förstås förberedelser inför höstens skörd. Våra druvor odlas på vår vingård Terreno i Toscana och fraktas sedan hit i en kylkontrollerad lastbil. Väl på plats sker en andra sortering innan druvorna avstjälkas och tas in i vineriet för vinifiering. Det är den mest spännande tiden på året!
Vilken är din favoritvinregion just nu?
Jag är ett stort Italien-fan överlag. Vi semestrade mycket i Italien när jag var barn och det intresset har stannat kvar. Italien har ett så rikt mat- och vinliv, det finns alltid något nytt att upptäcka.
Vad dricker och vad lagar du en fredagskväll hemma?
Under sommarsäsongen blir det väldigt mycket grillat. Jag och ett gäng vänner har gjort det till en grej att vi ses vid en utomhusgrill så ofta vi kan för lite urban cooking. Alla tar med sig något att grilla och goda viner och så har vi en himla trevlig kväll.
Numera har jag en hel resväska med grilltillbehör som jag tar med vid varje tillfälle. I glaset blir det champagne, det passar alltid, eller ett fylligare italienskt rött, exempelvis Aglianico från trakterna runt Neapel. Jag har snöat in mig på just Aglianico under en tid och provat det mesta som går att gå tag på i Sverige. En producent jag aldrig blir besviken på är Mastroberardino.
Berätta om ett vinminne.
Jag har många men ett tillfälle jag minns lite extra är när jag var hos min goda vän i Normandie och vi delade på en flaska Château Latour från 1997. Det var magi!
Sist men inte minst, har du något tips från Terrenos sortiment av viner?
Jag är svag för vår Gran Selezione Sillano. Årgång 2019 är precis så en Chianti Classico ska vara – ren, frisk och elegant!
Faktaruta:
Namn: Markus Mattila
Ålder: 49 år
Titel: Vingårdsarbetare och vineriets källarmästare