Blogg

Chianti och Chianti Classico

- vad är skillnaden?

Det är många som fortfarande blandar ihop Chianti Classico med Chianti vilket är förståeligt med tanke på namnens likhet. Men i själva verket skiljer sig de två områdena mycket ifrån varandra, i synnerhet när det gäller vinfilosofi.


Chianti Classico, beläget mellan Florens och Siena i Toscana, är ett vindistrikt med en hundraårig historia, nio kommuner och sjuttio tusen hektar vingårdar. Den kontinuerliga strävan och hårda arbete har lett till en dramatisk kvalitetsförbättring under de senaste åren. Just nu är Chianti Classico ett av de mest spännande vindistrikten i världen med kvalitetsviner i världsklass.

Chianti eller Chianti Classico?
Det är många som fortfarande blandar ihop Chianti Classico med Chianti vilket är förståeligt med tanke på namnens likhet. Men i själva verket skiljer sig de två områdena mycket ifrån varandra, i synnerhet när det gäller vinfilosofi.

– I Chianti Classico tänker vi långsiktigt och arbetar hårt för att göra riktigt bra kvalitetsvin, förklarar Sofia Ruhne, från vingården Terreno i Chianti Classico.

Geografiska skillnader
Geografiskt är Chianti Classico ett mindre distrikt beläget som en kärna mellan städerna Florens och Siena medan Chianti är ett större område runtomkring kärnan som sträcker sig utöver stadsgränserna.

Historiska skillnader
Historiskt var Chianti Classico området platsen där själva receptet för chiantivinerna togs fram. Den 14 maj 1924 gick 33 producenter från området samman och skapade ett konsortium som de kallade Gallo Nero, den svarta tuppen. Syftet var att skydda vinerna och varumärket. Den svarta tuppen är än idag symbolen för Chianti Classico.

Kvalitativa skillnader
För att ett vin ska få kalla sig Chianti Classico måste det följa strikta regler från fält till flaska. Alltifrån skördeuttag, odlingsbestämmelser och skörd till vinmakeri och lagring är hårt reglerat av konsortiet. Detta för att kunna garantera en stadigt hög kvalitet.

Under de senaste åren har det skett en dramatisk kvalitetsförbättring i Chianti Classico och vinproducenterna jobbar idag på en väldigt hög nivå.

– Vinerna från Chianti Classico idag kan mäta sig med de bästa vinerna i världen. Det är en intressant utveckling och precis som i Piemonte och Bourgogne har vi sett en stor skillnad mellan viner från olika delar av området.

De åtta kommuner som Chianti Classico består av har olika kvaliteter som avspeglar sig i vinerna. Det kulliga landskapet skiljer sig i klimat, jordmån, altitud och lägen. Dessutom påverkar de olika vinproducenternas vinmakarfilosofier vinernas slutliga karaktär.

Ett Chianti Classico-vin består till 80% av druvsorten Sangiovese. De resterande procenten är upp till vardera vinmakare att välja.

– Sangiovese är en känslig druvsort som påverkas av sin omgivning och byter lätt skepnad beroende på i vilket sällskap den befinner sig, berättar Sofia.

Det finns 49 godkända druvsorter för vinmakaren att arbeta med vid framställning av ett Chianti Classico. Däribland en hel del mindre kända som har sitt ursprung i Toscana men även världskändisar såsom Merlot och Cabernet Sauvignon.

Festa del Chianti Classico

Vill du veta mer om Chianti Classico? Den 29 februari 2020 anordnas Festa del Chianti Classico på The Winery Hotel. En återkommande vinfestival med besök från ett dussintal vinproducenter från områdets olika kommuner.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 10 januari, 2020
Uppdaterad: 13 februari, 2020

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka