Så får yoga vinet att smaka bättre

Yoga och meditation gör att mat och vin smakar godare, det menar The Winery Hotel och Yogamottagningen. Sinnesmeditationen 'Pop your senses' förenar yogans värld med vinets.  

Vin och yoga har många gemensamma nämnare. Yogamottagningen har tillsammans med The Winery Hotel och vingården Terreno tagit fram olika aktiviteter som förenar yoga och vin. Vad sägs till exempel om yoga i kombination med fine dining eller yoga bland vinrankorna på en vingård i Toscana. För ett år sedan lanserades även 'Pop your senses' en sinnesmeditation med visuell vinprovning på yogamattan. 

– Det är lätt att i vår vardag låta alla sinnesintryck bara komma till oss i stället för att rikta vår uppmärksamhet medvetet till våra sinnen. 'Pop your senses' är en övning som tar hjälp av vinprovningens fokus och meditationens lugn för att på så sätt komma nära våra sinnen och även oss själva, berättar Sarah Djerf som tillsammans med Anita Davén Söder från Yogamottagningen tagit fram och leder meditationen. 

Hon kommer själv från en vinbakgrund som sommelier, provningsledare och vinjournalist. Nu jobbar hon med kommunikation och marknadsföring på The Winery Hotel.

– Vinprovning är i sig meditativt. Vi behöver vara närvarande för att kunna beskriva det som våra sinnen berättar för oss när vi smakar, doftar, känner, hör och ser något. Meditation och yoga har varit ett hjälpmedel för mig i min roll både som vinskribent, provningsledare och vinkommunikatör. Det är när man lär sig att slappna av som det ofta lossnar; smaker och dofter blir tydligare och orden kommer mer naturligt. 

Anitha Davén Söder berättar att hon ofta möter personer som menar att de inte kan göra yoga för att de är för stela och inte har tålamod att sitta stilla. Hon menar att det ofta är de som behöver yoga och meditation mest. 

– På samma sätt är det många som ryggar tillbaka när vinprovning kommer på tal. Rädslan för att inte kunna tillräckligt mycket dyker ofta upp. Men, kanske det just de som skulle behöva träna sig i att lita på att det de känner faktiskt aldrig kan vara fel. Gå in i sig själva och meditera fram svaret på hur ett visst vin doftar, smakar, känns och ser ut utifrån den personens förnimmelser och sinnesintryck, säger Sarah Djerf.

De menar att alla, genom träning, kan lära sig att bil bättre på att både stå i hundens position och koppla samman doften med minnesbanken. Men att den viktigaste nyckeln ofta är att slappna av, acceptera och förstå att allt är okej. Det hjälper den här sinnesmeditationen till med. 

– Inget vin förtärs i yogasalen utan meditationen görs inför en vinprovning eller en måltid som ett sätt att medvetet uppleva närvaron av sina sinnen. Den ökade medvetna närvaron och det lugna tillståndet underlättar för deltagarna att sedan njuta av vin- eller måltidsupplevelsen i alla dess nyanser.

Sinnesmeditationen 'Pop your senses' är en del av alla yoga weekends på The Winery Hotel samt den årliga yogaresan som The Winery Hotel gör tillsammans med Yogamottagningen till vingården Terreno i Toscana.  


Yoga Wine & Dine – Weekend
16-17 mars 2018
En weekend där vinets värld möter yoga för harmoni och energi. Vi yogar, njuter av gott vin och fantastisk mat. Inga förkunskaper krävs. Läs mer här.

Terreno Yoga & Wine - hitta lugnet i Toscana
18-21 maj 2019
Att göra yoga på en vingård i Italien är bland det härligaste som finns. Nu har du möjlighet att följa med till familjen Ruhnes vingård – Terreno – i Toscana. Läs mer här. 


Om Yogamottagningen
Yogamottagningen är en yogastudio på Gärdet som erbjuder olika typer av yoga, massage och konsultationer. Yogamottagningen ägs av Per Söder och Anita Davén-Söder. För mer info: www.yogamottagningen.se


För frågor och högupplösta bilder kontakta: 
sarah.djerf@thewineryhotel.se
0760241850

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu