Recept

Gnudi med spenat och ricotta

– den nakna sanningen om ett klassiskt toscanskt recept

I Toscana gör man saker och ting på sitt eget sätt. Som den här maträtten till exempel. På toscansk dialekt betyder gnudo naken och just så föddes dessa gnudi; som nakna ravioli.

Varför gömma den goda fyllningen i pastadeg när den kan ätas så som den är?

Idag serveras gnudi som en elegant primo piatto i de bästa restaurangerna i Toscana. På Terrenos vingårdsrestaurang gör kockarna dessa med spenat, ricotta och parmesan. De serveras med ljuvligt brynt smör som tagit smak av färsk salvia.

Ingredienser (ca 54 gnudi)

Gnudi

  • 700 g färsk spenat
  • 30 g olivolja
  • 350 g ricotta
  • 45 g mjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g riven parmesan
  • 1 st ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • muskotnöt

Rulla sedan i:

  • 50 g mjöl

Till servering

  • 100 g smör
  • 20 g parmesan
  • salvia
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj spenaten.
  2. Värm olivolja i en stekpanna och lägg i en krossad vitlöksklyfta. Låt avge smak till olja utan att brännas.
  3. Tillsätt spenat och lägg på ett lock. Låt sjuda på låg till medelhög värme i cirka sju minuter.
  4. plocka bort vitlöksklyftan och lägg spenaten i en sil. Tryck ut överflödig vätska.
  5. Sila av överflödig vätska även från ricottaosten.
  6. Blanda samman spenat och ricotta. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
  7. Tillsätt parmesan, ägg och mjöl.
  8. Forma till små äggformade bollar, rulla i mjöl och lägg på ett bakplåtspapper.
  9. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  10. Smält smöret i en stekpanna och lägg ned salvian. Låt brynas.
  11. Salta det kokande vattnet och låt spenatbollarna koka i någon minut (tills de flyter på ytan). Använd en hålslev och fånga upp dem från kastrullen. Lägg dem i stekpannan med smöret.
  12. Stek försiktigt i smöret och rör enbart stekpannan för att flytta runt dem (inte stekspaden) så att de inte går sönder.
  13. Lägg upp på tallrik och servera med riven parmesan.

Buon apetito!

Vintips:

Bianco Professore, ett annorlunda vin i sydfransk stil men med rötter i Toscana. Doft av rostade hasselnötter och vita blommor. Smak som påminner om akaciahonung och gula äpplen. Långt avslut med en läskande och elegant syrlighet. Pris: 239 kr.

Vingårdsrestaurangen på Terreno välkomnar gäster dagligen. Har du vägarna förbi Toscana i sommar, sväng förbi!

OM RESTAURANGEN:

ÖPPETTIDER

Öppet 1 maj - 31 oktober 2019
Lunch 12.30 - 14.30
Middag 19.00 - 23.00
Stängt söndagar & måndagar

BOKA BORD

Boka bord i förväg via antingen telefon eller e-post. Gäller er bokning samma dag – vänligen ring. Är du i området går det även bra att droppa in utan bokning.

TELEFON

+39 335 153 63 35

E-POST

Skicka till table@terreno.se och ange namn, antal personer och datum för önskat besök så kontaktas ni.

HITTA TILL RESTAURANGEN

Behöver ni hjälp att hitta till restaurangen? Här finns en vägbeskrivning.


Text: Sarah Djerf
Publicerat: 27 maj, 2019
Uppdaterad: 21 augusti, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka