Recept

Chokladterrin

- med kanel och stjärnanis

Vi frågade vår dessertmästare Maria om hon inte kunde dela med sig av den fantastiska avslutningen på vårt toskanska julbord. En dolce med finess, där den söta chokladen bryts av tack vare vodkan. Perfekt som jul- eller nyårsdessert! Buon appetito!

CHOKLADTERRIN MED KANEL & STJÄRNANIS

Chokladbotten

100 gram smör
200 gram mörk choklad
2 dl socker
4 ägg

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200 grader
    2. Smält smöret i en kastrull
    3. Hacka chokladen och rör ner det smälta smöret så att den smälter helt
    4. Vispa ihop ägg och socker i en bunke
    5. Blanda i äggblandningen i kastrullen med chokladsmeten. Tänk på att blanda länge så att smeten går ihop ordentligt
    6. Häll över i en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter
    7. Grädda i ugnen i ca 15 minuter

    Tryffel

    300 g grädde
    280 g mörk choklad
    2 st stjärnanis
    1 kanelstång
    1 msk vodka
    1 msk smör

      Det går också bra att smaksätta tryffeln med andra kryddor eller låta chokladen stå för sig självt.

      Gör så här
      1. Koka upp grädden med stjärnanis och kanel i en kastrull
      2. Hacka den mörka chokladen och rör ner i grädden tills den smält
      3. Sila bort kanel och stjärnanis
      4. Tillsätt vodka och smör och rör till en slät smet

      Häll tryffeln över chokladbotten och ställ sedan i kylen, minst ett par timmar, innan du skär fina tårtbitar med hjälp av en varm kniv.

      Vi serverar desserten tillsammans med körsbärskompott, stjärnanisglass och krisp. Här kan du välja själv efter tycke och smak. Ett tips är att välja en frisk, lite mindre söt glass som bryter av mot chokladens sötma. Hos oss serveras ett glas Vin Santo del Chianti Classico till desserten: Vårt toskanska dessertvin vars karamelliga, nötiga toner och djupa smak gifter sig med smakerna på tallriken. Ät och njut! Skål!

        Upplev vårt julbord på plats

        Julen i Toscana handlar om vinet, maten, familjen och gemenskapen. Bordet dukas upp med allt det godaste som finns att erbjuda – alltid med vinet i centrum. Välkomna på ett julbord såsom på vår vingård Terreno i Toscana. Serveras måndag - lördag mellan 27 november - 23 december 2023.

        Läs mer & boka
        Text: Ellen Spångberg
        Publicerat: 29 november, 2023
        Uppdaterad: 6 december, 2023

        Boka mat & dryck

        Boka bord
        Boka vinprovning

        Boka guidad tur i vineriet

        I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

        Läs mer & boka