Nyheter

Vår chefssommelier tävlar för Sverige i NM

The Winery Hotels chefssommelier John Sterner kommer att tävla för Sverige i höstens Nordiska Mästerskap i Sommellerie. Vi passade på att ta en pratstund med honom och fråga hur det går med förberedelserna, hans bästa tävlingstips och vad han helst dricker från hotellets vinkällarlista i sommar.

I våras kom du på en fin andraplats i Sommelier-SM och nu ska du alltså representera Sverige i Nordiska Mästerskapen i Sommellerie 2025, berätta mer!

Precis! Det är de två främsta från samtliga nordiska länder som gör upp om titeln Nordens främsta sommelier. Momenten som ingår är bland annat teori, blindprovning, champagneservering, dekantering, matsalsservice på tid samt mat och dryck i kombination. Tävlingen går av stapeln söndag 28e september i Stockholm.

Vi förstår att du ligger i hårdträning just nu, hur förbereder du dig?

Just nu är det mycket fokus på att läsa teori. Efter högsommaren blir det mer praktiskt fokus och träningar med svenska sommelierlandslaget för att finslipa de sista detaljerna.

Vad skulle du säga är det mest utmanande med att tävla i sommellerie?

För mig personligen är det svåraste att hitta tid till att studera med två småbarn hemma - det är ganska fullt upp! Bortsett från det så är det utmanande att hitta rätt nivå på studierna. Konsten är att hitta rätt djup och att varken göra det för lätt eller för svårt för sig. Sedan blir man också ödmjuk av att blindprova vin. Hur mycket man än provar så fortsätter man att snubbla över ibland lätta hinder på samma gång som man ibland också överraskar sig själv med att klara svåra viner.

Vad säger du till de som funderar på att börja tävla men som inte riktigt tagit steget än? Vilka är dina bästa tips?
Att det bara är att köra! Det absolut sämsta som kan hända är att man lär sig supermycket om vin och får ett riktigt bra kontaktnät inför framtiden. Ett tips är att hitta en lämplig mentor och att ta hjälp! Själv tränar jag med sommelierlandslaget så ofta tillfälle ges.

Du har arbetat fram The Winery Hotels vinkällarlista, idag med över 1300 referenser, och som nyligen blev prisad med ”Best of Award of Excellence” i 2025 Wine Spectator’s Restaurant Awards. Vad kan den vinintresserade gästen förvänta sig av listan?

Vår vinkällarlista är relativt stor men ändå kompakt. Jag tycker den börjar bli ganska balanserad. Klassiska regioner är väl representerade samtidigt som vi gräver djupt i Chianti Classico för röda viner samt i Österrike för vita viner.

Och så måste vi ju avsluta med vad du helst dricker från vår vinkällarlista!

Så här års dricker jag helst bubbel och vitt vin och då vill jag slå ett slag för Aurore Casanova, en liten odlare i champagne som gör fantastiska viner. Och så självklart Terreno Bianco Professore från vår egna vingård Terreno. Det är ett riktigt sommarvin som passar till i princip allt!

Text: Ulrika Lundstedt
Publicerat: 1 juli, 2025
Uppdaterad: 2 juli, 2025

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Köp Presentkort

Köp ett presentkort

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka