Nyheter

Skörderapport från vingården

”Vi är mycket hoppfulla inför årgång 2021”

Växtsäsongen för druvor i Toscana har i år innefattat både kyla, extrem värme och, på vissa platser, även frost. Men, för årgång 2021 av vårt vin Winery Red ser det ljust ut.

Winery Red 2021, framställs på The Winery Hotel av druvor plockade på hotellets vingård Terreno i Chianti Classico-distriktet i Toscana.

Vädret har stor påverkan på druvornas mognad och i år har växtsäsongen i området innefattat både kyla, frost och extrem värme.

– Året startade med en varm februari och mars för att sedan följas av en kall vår med mycket regn och låga temperaturer. Vissa delar av Chianti Classico fick problem med frost nere i de fuktiga dalgångarna i mitten av april. Som tur var så gick allt bra på Terreno, berättar Sofia Ruhne.

Hon berättar även att mognadsprocessen låg cirka två veckor efter ett vanligt år i början av sommaren men att det sedan blev ovanligt varmt med höga temperaturer vilket gjorde att druvorna hann ikapp.

– Vi hade inget regn på tre månader men i slutet av augusti kom det och vi kunde nästan höra vinrankorna dra en suck av lättnad.

Veckorna innan skörd har dagarna varit varma och nätterna svala, berättar hon. Precis som man vill att det ska vara innan skörd för att få balans mellan socker och tanniner.

– Vi är mycket hoppfulla inför årgången 2021, avslutar Sofia.

SKÖRDEN PÅ THE WINERY HOTEL

Helgen 17-18 september 2021 är det skörd på The Winery Hotel. Druvorna som anländer i en kylkontrollerad lastbil tas om hand och pumpas in i tankarna i hotellets vineri i lobbyn. Skörden är en populär tid att besöka hotellet samt även startskottet för programmet Winemaker for a Year som ger deltagarna möjligheten att följa vinframställningen på nära håll under hela året.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 16 september, 2021
Uppdaterad: 16 september, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka