Nyheter

Dags för Festa del Chianti Classico 2022

- Nu anordnas den tredje upplagan

Vinmässan Festa del Chianti Classico på The Winery Hotel anordnas den 18-19 Mars 2022 för tredje gången i Stockholm. Elva kvalitetsproducenter från området kommer på besök och det blir toskansk vinfest och djupdykning i Chianti Classico.

Chianti Classico är idag en av Italiens mest kvalitetsdrivna vinregioner. Klättrandet på kvalitetsstegen verkar inte vilja avta. Nu delas regionen in i elva byar, en indelning som är fokus för den tredje upplagan av Festa del Chianti Classico.

Mellan den 18 och 19 Mars 2022 blir det toskansk fest och en djupdykning i Chianti Classico på The Winery Hotel i Stockholm. Det är Sofia Ruhne, från vingården Terreno i Greve in Chianti, och vinjournalisten Åsa Johansson som står bakom eventet.

– Vi vill fortsätta att förmedla den höga kvalitet som finns i Chianti Classico. Speciellt efter den nya indelningen i elva olika byar, eller så kallade UGA (Unitá geografiche aggiuntive). Ett beslut som klubbades igenom av områdets gårdar i juni i år, berättar Sofia Ruhne, från gården Terreno.

Tillsammans med tio av sina vinmakarkollegor, som alla arbetar med samma hantverksmässiga filosofi, kommer hon till Stockholm den tredje helgen i mars. Var och en av Chianti Classicos elva byar kommer att finnas representerade på The Winery Hotel.

– Vi lägger stort värde i att besökarna får möta de toskanska vinmakarna i egen hög person. Det här är en unik chans att förkovra sig i Chianti Classicos olika terroir och druvan sangiovese , säger Åsa Johansson.

Förslaget till en indelning av Chianti Classico, med tillhörande UGA, röstades igenom den 16 juni 2021 av områdets konsortium. Nittio procent av producenterna röstade ja till förslaget. Totalt blir det elva byar vars namn kommer att kunna skrivas ut på etiketten i kategorin Gran Selezione. En liknande indelning finns redan i Barolo och Barbaresco.

För att belysa Chianti Classicos varierade förutsättningar så kommer en av Italiens mest välkända vinjournalister, Alessandro Masnaghetti, för första gången till Sverige. Det är Alessandro, som också kallas för ”Mr Map Man”, som gjort de världsberömda kartorna från Barolo, Barbaresco – och också Chianti Classico. Han är en efterfrågad föreläsare runt om i världen på grund av sin detaljerade kunskap om Italiens olika vindistrikt.

Läs mer om Alessandro Masnaghetti

Under två dagar blir det vinmässa, masterclass och winemakers dinner på The Winery Hotel.

Initiativtagare till eventet är Sofia Ruhne från vingården Terreno samt vinjournalisten Åsa Johansson. De har båda, tack vare sina många år som bosatta och verksamma i Chianti Classico, samlat på sig en djup kunskap om distriktet som de gärna delar med sig av. Tillsammans med inbjudna vinmakare och Alessandro Masnaghetti är det här en unik chans att få en inblick i vad som händer i Chianti Classico just nu.

- Vi ser fram emot att uppleva en italiensk Festa del Chianti Classico tillsammans med våra gäster och de italienska vinmakarna - tillsammans är vi starka, säger Sofia Ruhne.

Text: Åsa Johansson

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 18 oktober, 2021
Uppdaterad: 10 januari, 2022

Tamara Sundstedt

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka