Nyheter

Den vinröda linjen: ett tåg för vinälskare

– ny tunnelbanelinje direkt till The Winery Hotel

Efter fem år av en enormt hög efterfrågan blir den äntligen verklighet – den vinröda linjen. Från centrala Stockholm tar den resenären direkt till det populära vindestinationen The Winery Hotel. Tågen är utrustade med mini-vinbarer och i den nya tunnelbaneuppgången kan man åka rulltrappa och studera real time vinframställning samtidigt.

Nu tas första spadtaget till en ny tunnelbanelinje. Den vinröda linjen är en avstickare från den röda linjen och kommer att gå från Östermalmstorg, ta vägen förbi natursköna Brunnsviken innan den når ändhållplatsen The Winery Hotel.

– Det här är något som vi har kämpat för väldigt länge och äntligen har vi ett ja både från kommunen och Trafik Stockholm, säger Claes Anerud, VD och vingårdsarbetare på The Winery Hotel.

Han berättar att minutiös planering pågått under hela förra året och att arbetet redan påbörjats, lite i smyg.

– Tågen står i stort sett klara för avgång. Det är bara några detaljer i inredningen som behöver komma på plats. Varje säte ska nämligen utrustas med en egen vinbar i miniformat så att gästerna redan innan ankomst kan njuta av våra hantverksviner, berättar han.

Beslutet om den nya linjen grundar sig i en enorm efterfrågan på snabb lokaltrafik till och från (mest till) nordöstra Råsunda. Den strida ström av diverse insändare, kommentarer, mail, öppna brev och demonstrationer som beslutsfattarna fått hantera sedan det populära vinmakarhotellet The Winery Hotel öppnade för fem år sedan, blev tillslut för mycket.

– Vi kunde helt enkelt inte säga nej längre, menar Gunnar Olsson, stadsdelsnämndeman på Stockholms Stad. Han tillägger att han själv gärna dricker vin så ofta han får tillfälle.

Tunnelbaneuppgången vid The Winery Hotel kommer att följa hotellets koncept – vinmakeri – med dekorativa ekfat och andra hantverksföremål från vinets värld.

– En vägg kommer dessutom att vara helt i glas, så att resenärerna kan titta in i vårt urbana vineri direkt från rulltrappan, berättar Claes Anerud.

Den nya tunnelbanelinjen förväntas stå redo den första april 2022.

Hitta hit:

För er som vill ta er till The Winery Hotel från centrala Stockholm innan den vinröda linjen står klar finns flera alternativ.

Med cykel:

Det finns en vacker väg längs Brunnsviken som tar mellan 15-20 minuter beroende på vart i centrala Stockholm ni börjar och hur fort ni cyklar.

Med egna ben:

Se ovan väg. Tar lite längre tid men vid vackert väder är det en ljuvlig promenad.

Med bil:

Slå in The Winery Hotel i valfri navigeringsapp och följ vägbeskrivningen.

Med kollektivtrafik:

Ta tunnelbanan till Danderyds Sjukhus och byt till buss 176 eller 177 som stannar direkt utanför hotellet. Alternativt ta tunnelbana/pendeltåg till Solna station och ta en promenad till hotellet eller ta samma buss som ovan fast åt andra hållet.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 31 mars, 2021
Uppdaterad: 1 april, 2021

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka