Nyheter

Dags för skörd på The Winery Hotel

– kom och upplev livet på en vingård i skördetid

Det är skördetider på The Winery Hotel och förberedelserna är i full gång. Fredagen den 13 september anländer en lastbil fylld med druvor från Toscana och under hela helgen kan gäster och besökare njuta av aktiviteter i skördens tecken.

Det är full aktivitet på The Winery Hotel. Plockbord tas fram, tankar och ekfat rengörs. Dagen då druvorna anländer från Toscana har just fastställts och spänningen är på topp.

– Eftersom druvans mognad är väderberoende är det omöjligt att veta vilken dag druvorna kommer särskilt långt innan. Skörden är årets viktigaste händelse på The Winery Hotel och därför är det varje år ett efterlängtat ögonblick när vi får veta vilken dag druvorna är redo att plockas, berättar Mats Ruhne från vingården Terreno i Toscana som följer arbetet på plats under hela dagen.

Nu står det alltså klart, fredagen den 13 september kommer en lastbil fylld med tio ton druvor att köra in på parkeringen bakom The Winery Hotel. Klockan 07.00 står första passets vingårdsarbetare uppradade och förväntansfulla. Åttahundra backar fyllda med druvor lastas sedan av för att sorteras, avstjälkas och pressas.

– Druvorna blir snabbt omhändertagna av hotellets vingårdsarbetare och arbetet pågår under hela dagen, kvällen och delar av natten, berättar Mats Ruhne.

Han berättar att alla hotellets medarbetare har titeln vingårdsarbetare, året runt, men att det aldrig är mer tydligt än den dagen när druvorna anländer. Alla är med och hjälper till.

– Det är hårt arbete, det vet vi, men det är även en fantastisk upplevelse, säger han.

Gäster som bor på hotellet under helgen och övriga besökare utlovas en upplevelse utöver det vanliga. I vineriet hålls lärorika visningar och provningar och för de som vill finns även möjlighet att hjälpa till under sorteringsarbetet – att bli en vingårdsarbetare för en dag.

– Boka en vistelse på The Winery Hotel under helgen 13-14 september i år och njut av den speciella skördekänslan. Som på vilken vingård som helst. Fast i Solna, avslutar Mats Ruhne.

Att frakta druvor från Toscana till Sverige - vilka är utmaningarna?

Utmaningen med att låta druvorna färdas från Italien till Sverige är att se till att de håller en god kvalitet under hela resan. Att de inte går sönder och börjar jäsa spontant redan under färden. Genom att välja druvor av god kvalitet som skördas varsamt och sedan packas lätt i backar, går det att frakta druvor under längre sträckor utan problem. Temperaturen i lastbilen håller konstant åtta grader vilket motverkar att den naturliga jästen på druvans skal tar fart och börjar leva.

Den totala mängden druvor är i år cirka tio ton varav den största delen av druvsorten Sangiovese samt en mindre del Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från området Maremma i södra Toscana. Vinet som tillverkas på The Winery Hotel är det röda – Winery Red, samt rosévinet – Black Bottle Rosé.

En lärorik dag även för branschen

Utöver vingårdsarbetare och gäster kommer även elever med turism-, restaurang-, sommelier- och hotellinriktning till The Winery Hotel för en lärorik dag. Både Mats Ruhne och hotellnestorn Ejnar Söder delar då med sig av sina mångåriga erfarenheter från vin- respektive hotellvärlden.

– Mycket av det vi har lärt oss här är vad vi försöker förmedla till våra elever i undervisningen varje dag, men här blir det på riktigt. Jag tror att den här upplevelsen, inte minst Mats och Ejnars historier, är något som de här eleverna kommer att bära med sig för all framtid, menar Malin Hånell från Bromansskolan i Hudiksvall, som var en av de skolor vars elever medverkade under förra årets skörd och som även i år kommer med ett gäng studenter.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 22 augusti, 2019
Uppdaterad: 23 augusti, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka