Blogg

Jul i Toscana

– vinet, maten, familjen och gemenskapen

Julen i Toscana handlar om vinet, maten, familjen och gemenskapen. Bordet dukas upp med allt det godaste som finns att erbjuda – alltid med vinet i centrum.

Det finns inget traditionellt italienskt julbord utan det ser olika ut hos alla familjer. Många väljer att servera havets läckerheter och säsongens grönsaker. Andra väljer en mer klassisk meny bestående lokala charkuterier och ost följt av en fiskrätt serverad med någon form av baljväxter. Allt tillagat med generösa mängder av årets olivolja. Vinet som serveras till kommer nästan alltid från närliggande vindistrikt, gärna från grannen – ju närmre desto bättre.

Julen i Toscana

Det toskanska köket kännetecknas av finstämda smaker. Fokus ligger på genuina råvaror av hög kvalitet och rätter sprungna ur bondetraditionen. Från olika typer av kött, gärna vilt, såsom långkokt vildsvin och mustiga hjortgrytor i inlandet till en stor variation av bläckfisk, havskräftor och torsk längs kusten. I glaset regerar druvsorten sangiovese i olika tappningar. Har man tur hälls ett riktigt gott vin från ett kvalitetsdistrikt såsom Chianti Classico.

Ett gammalt toskanskt ordspråk beskriver den traditionella julmåltiden som “La cena delle sette cene”. En middag så stor att den kan liknas vid sju middagar sammanslagna till en. Siffran sju ansågs magisk och mystisk vilket gav en extra dimension till julmiddagen bestående av just sju rätter, den ena rikare och lyxigare än den andra.

Stenbordet på Terreno

Familjen Ruhne flyttade till vingården Terreno i slutet av 80-talet och har sedan dess firat många toskanska jular tillsammans. Hela familjen, nu även med barnbarn och nytillkomna familjemedlemmar, samlas varje år kring det vackra stenbordet framför villan för en traditionsenlig julmåltid. I glasen hälls det finaste Chianti Classico-vinet från egen gård.

Jul på The Winery Hotel

Julen på The Winery Hotel formas och inspireras av de här traditionerna. Familjen, gemenskapen, den goda maten och vinet i centrum.

The Winery Hotel serverar i år en julmiddag inspirerad av det toscanska köket. Fredagar och lördagar mellan den första och den 22 december kan ni njuta av vin, mat och gemenskap såsom i Italien. Läs mer och boka bord.

Läs mer

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 14 oktober, 2020
Uppdaterad: 10 november, 2020

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka