Recept

Risotto med blomkål hasselnötter och tryffel

– recept och vintips

Den här krämiga risotton balanseras av knapriga hasselnötter i brynt smör och den friska smaken av picklad blomkål. På toppen, riven tryffel "a volontà".

INGREDIENSER

(Precis som ofta med italiensk husmanskost så finns här inga kvantiteter utskrivna, det är istället känslan som får styra.)

  • Risottoris av typen Carnaroli eller Arborio
  • Charlottenlök
  • Vitt vin
  • Grönsaksbuljong
  • Blomkål
  • Hasselnötter
  • Tryffel
  • Parmesan

Om du vill:

  • Picklad blomkål i tunna skivor till garnering

GÖR SÅ HÄR

Risotto

  1. Skär blomkål i mindre bitar.
  2. Koka den i grönsaksbuljongen och låt stå och sjuda på spisen.
  3. Hacka charlottenlök.
  4. Värm olivolja (minst så det täcker botten) i en stekpanna och lägg i lök, stek på medellåg värme tills mjuk.
  5. Häll ned ris (ca. 1 dl/ portion) i stekpannan och rör runt. Låt rosta tillsammans med löken.
  6. Lyssna på riset, när det poppar i pannan häll ned en skvätt vitt vin och låt koka bort under omrörning.
  7. Tillsätt blomkålen som kokat i buljongen samt den varma buljongen, lite i taget, med en soppslev. Rör runt och låt koka ned mellan varven.
  8. Stek fina små blomkålsbuketter vid sidan av i en annan stekpanna.
  9. Rosta skalade hasselnötter och stek i brynt smör.
  10. När riset har en liten hård kärna inuti är det klart.
  11. Riv ned parmesan och rör runt, konsistensen ska vara ganska lös.
  12. Servera risotton, toppa med stekt blomkål, hasselnötter i smör, parmesan samt riven tryffel.

Buon apetito!

Vintips

TERRENO CHIANTI CLASSICO

Terreno Chianti Classico är ett smakrikt, rött kvalitetsvin från Toscana med en typisk karaktär av Sangiovese. Med läskande bärighet och balanserad kryddighet är det här vinet en perfekt match till den här krämiga och mustiga risotton.

Vinet finns att köpa på Systembolaget.

Läs mer och beställ
Text: Sarah Djerf
Publicerat: 23 november, 2020
Uppdaterad: 15 januari, 2021

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka