Recept

Risotto al vino rosso

– Ostig risotto med rött vin och radicchio

Få saker är så gott som en perfekt tillagad risotto. Här kommer recept på en riktigt höstig variant med både taleggio, parmesan och stracciatella. Lätt att laga och helt vegetarisk.

Ingredienser

  • 3 dl risottoris, Arborio, gärna från De Checco
  • 2 röd endivesallad (Radicchio)
  • 1 bit Taleggio-ost
  • 1 dl rött vin, gärna från Toscana
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 charlottenlökar
  • chili
  • Parmesanost

Toppa med

  • Saltat nötkött (carne salata)
  • Stracciatella-ost

Gör så här

Använd två stekpannor.

  1. Hacka charlottenlök och stek i olivolja på låg värme tills mjuk i stekpanna nr 1.
  2. Koka upp buljong i en kastrull och håll varm på låg värme.
  3. Strimla radicchio fint och stek (i stekpanna nr 2) tillsammans med två krossade vitlöksklyftor och chili i olivolja tills endivesalladen mjuknat något.
  4. Häll i riset (i stekpanna nr 1) och rosta tillsammans med löken tills genomskinligt och börjar ”poppa”
  5. Häll i vinet och låt koka ned.
  6. Blanda i den stekta radicchion.
  7. Ös buljong med en soppslev lite i taget medan du rör i risotton. När det finns en liten hård kärna i kornen är risotton klar.
  8. Tillsätt osten, Taleggio och Parmesan
  9. Om du vill, toppa med saltat oxkött och/eller stracciatella-ost

Vintips

Terreno Chianti Classico är det perfekta vinet till den här rätten. Med sin kraftfulla smak och tydliga strävhet matchas bitterheten i endiverna och ostens krämigt på ett fantastiskt sätt.

Se vinet på Systembolaget
Text: Sarah Djerf
Publicerat: 23 september, 2019
Uppdaterad: 23 september, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka