Recept

Risotto på två sorters sparris

– Risotto agli asparagi

Solen värmer mot huden, vinden doftar sommar och det är tid för sparris! Och med den tid för att laga risotto. Testa att laga det här receptet hemma, gärna med ett glas vin i handen.

INGREDIENSER

(Precis som ofta med italiensk husmanskost så finns här inga kvantiteter utskrivna, det är istället känslan som får styra.)

  • Risottoris av typen Carnaroli eller Arborio
  • Charlottenlök
  • Vitt vin
  • Grönsaksbuljong
  • Vit sparris
  • Grön sparris
  • Parmesan
  • Ev. ostronskivling

GÖR SÅ HÄR

Risotto

  1. Värm buljongen i en kastrull.
  2. Hacka charlottenlök och vitlök.
  3. Skär sparris i mindre bitar.
  4. Värm olivolja (minst så det täcker botten) i en stekpanna och lägg i lök och vitlök, stek på medellåg värme tills mjuk.
  5. Häll ned ris (ca. 1 dl/ portion) i stekpannan och rör runt. Låt rosta tillsammans med löken.
  6. Lyssna på riset, när det poppar i pannan häll ned en skvätt vitt vin och låt koka bort under omrörning.
  7. Blanda ned sparrisen.
  8. Tillsätt den varma buljongen, lite i taget, med en soppslev. Rör runt och låt koka ned mellan varven. När riset har en liten hård kärna inuti är det klart.
  9. Riv ned parmesan och rör runt, konsistensen ska vara ganska lös.

Garnering

  1. Gör en frityrsmet och doppa ned ostronskivlingarna innan de rullas i panko.
  2. Fritera och toppa risotton med svampen.
  3. Gör ev. en gremolata och droppa över.
  4. Servera!

Vintips

TERRENO BIANCO DI STELLA

Det perfekta vinet till den här rätten är lätt, friskt och med en ton av citrus och mandelblom. Syrligheten balanserar det krämiga i risotton och de delikata smakerna på tallriken lyfter med det här läskande vita.

Nr: 56082
Pris: 120 kronor

Se vinet på Systembolaget
Text: Sarah Djerf
Publicerat: 1 juni, 2020
Uppdaterad: 23 juni, 2022

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka