Recept

Cannelloni med spenat, ricotta och pumpa

– recept på färsk pasta med läcker fyllning

Cannelloni är pastarullar som fylls och tillagas i ugnen. Det här receptet kommer från vår toscanska kock Francesco Galli.

Ingredienser (4 personer)

Pasta:

  • 2 ägg
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g mannagryn
  • en nypa salt

Fyllning:

  • 200 g spenat (färsk)
  • 200 g gul pumpa
  • 300 g ricotta (av god kvalitet)
  • 50 g parmesan
  • muskot, salt, peppar, vitlök, olivolja

Svamp:

  • 4 hekto karl-johansvamp
  • vitlök
  • timjan, chili

Gör såhär

  1. Blanda mjöl, mannagryn och salt, häll upp på ett bakbord.
  2. Gör en hög med ett hål i mitten (som en vulkan)
  3. Knäck ett ägg i hålet och vispa det med en gaffel medan du puttar ned mjöl från kanterna. Upprepa med nästa ägg.
  4. Knåda tills du får en smidig deg och lägg för att vila i kylskåp en stund.
  5. Skär pumpan i kuber och rosta på en plåt i ugnen tillsammans med rosmarin.
  6. Stek spenat i olivolja som hettats upp tillsammans med en hel, krossad vitlöksklyfta, smaka upp med salt och peppar. Lägg undan en del blad till uppläggning.
  7. Finfördela spenat och pumpa och blanda ihop. Låt svalna.
  8. Rör ihop ricotta och parmesan, krydda med muskotnöt, salt och peppar. Rör ned de svalnade grönsakerna.
  9. Kavla ut pastan eller gör den i en pastamaskin ca 1,5 mm i tjocklek. Skär den i rektanglar på 8x10 cm. Ca 12 st.
  10. Koka i 10 sekunder och lägg sedan i isvatten. Ta upp och låt torka på en handduk.
  11. Fyll en spritspåse med fyllningen och klipp ett hål på ca 3 cm i diameter.
  12. Spritsa en rand längst ned på varje pasta rektangel och rulla ihop, så tight som möjligt genom att försiktigt dra tillbaka flera gånger under rullningen.
  13. Lägg i en smörad och oljad ugnsform. Pensla rullarna med smält smör och riv över parmesan.
  14. Grädda i ugnen i 180 grader i 7 minuter.
  15. Skär svampen i bitar och stek i olja med en hel krossad vitlök. Krydda med salt och chili.
  16. Lägg några blad spenat på varje tallrik, lägg upp 3 cannelloni per person och toppa med svampen och någon färsk ört.

Buon apetito!
Tips! Om det här inte är den enda rätten som serveras kan det räcka med två cannelloni per person.

Vintips

Bianco di Stella är ett vitt vin från Toscana med en friska citrustoner och lätt doft av vita blommor. Den här rätten kompletteras av vinet genom att höja smakerna av både grönsaker och svamp.

Se vinet på Systembolaget
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 19 november, 2019
Uppdaterad: 27 november, 2019

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka