Nyheter

Vinentusiaster från hela landet samlas för druvskörd

– Skörderapport från The Winery Hotel

När det vankas skörd reser nyfikna vinentusiaster från hela Sverige till vingårdsdestinationen The Winery Hotel i Stockholm. Långväga besökare och grannar förenas genom sitt intresse för hantverket att göra vin.

I morse rullade en lastbil in på parkeringen bakom The Winery Hotel, fylld med druvor plockade på hotellets vingård Terreno i Toscana

I år var det, förutom hotellets anställda, som för övrigt har titeln ”vingårdsarbetare” året om, även en grupp vetgiriga vinentusiaster tillhörande programmet Winemaker for a Year som tog hand om druvorna vid ankomst.

Winemaker for a Year är ett helårsprogram där tio deltagare (+ gäst) får följa vinets resa under hela framställningsperioden – från skörd till buteljering.

– Det här blev ett alternativ till att resa för oss. Det är underbart att komma iväg och göra något, träffa folk och lära sig något nytt. Man är utsvulten på happenings, menar Viveka Brynbo från Nacka.

– Jag vill lära mig mer om hantverket bakom vinet. Vi bör inte ta det vi äter och dricker för givet tycker jag, säger Stefan Jonsson som också deltar i årets upplaga av programmet.

Stefan delar upplevelsen med Cissi Scodavolpe och de reser från Linköping för att vara med i programmet. De är dock inte de som har längst resväg. Ola och Marianne Mårtensson bor i Skåne och kommer att resa till Stockholm ofta under det kommande året.

– Druvor är ett specialintresse hos mig och jag vill veta allt om hur ett vin blir till. När jag fick se det här programmet var det bara att boka direkt. Ola fick hänga med, menar Marianne.

Druvornas kvalitet var utmärkt och något som många uppmärksammade snabbt var druvornas storlek. På grund av den varma sommaren och avsaknaden på regn i Toscana är druvorna i år något mindre än vanligt.

– Små druvor betyder ofta högre koncentration av smakämnen, förklarar Björn Forsell, vinmakare på The Winery Hotel. Sensommarens svala nätter och varma dagar har dessutom hjälpt till att skapa balans mellan sötma och strävhet i druvorna vilket gör oss väldigt hoppfulla inför den nya årgången, fortsätter han.

Skördearbetet på The Winery Hotel börjar med urlastning av de varsamt fyllda backarna och fortsätter med noggrann selektering av druvorna. Därefter avstjälkas de och krossas lätt innan de pumpas in i vineriets ståltankar för jäsning.

Gruppen Winemaker for a Year kommer att, genom ett tiotal workshops, masterclasses och vinprovningar under det kommande vinåret, lära sig om vinmakeri och vinkunskap. Upplevelsen avslutas i vår då de kan njuta av det färdiga vinet.

Intresseanmälan

Anmälan till årets program stängd men för den som är intresserad finns möjlighet att skriva upp sig på intresselistan för nästa års upplaga. Skicka då ett mail till camilla.forslund@thewineryhotel.se och skriv Winemaker for a Year 2022 som rubrik.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 17 september, 2021
Uppdaterad: 17 september, 2021

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka