Nyheter

Sofia Ruhne vald till President i Montefioralle

”Det är ett fantastiskt förtroende att bli vald som talesperson, både lokalt och internationellt, för föreningen Viticoltori di Montefioralle. Det kan liknas vid att bli vald till lagkapten i ett landslag”, säger Sofia Ruhne.

Montefioralle är en av de elva byar i Chianti Classico vars namn man snart kommer att få skriva ut på etiketterna för Chianti Classico Gran Selezione.

”Det historiska beslutet från förra året att dela in Chianti Classico i elva byar är ett arbete som pågått i över tjugo år. Man har studerat jordmån, klimat och viktigt var också att det skulle finnas en plats att samlas på. Som alltid i Italien är personerna bakom vinerna viktiga och inkluderade i det vi kallar terroir”, berättar Sofia Ruhne.

Indelningen är ett stort kliv framåt för Chianti Classico, ett område som gjort en resa som heter duga de senaste fyrtio åren. Man har gått från att göra enkla viner och tänka kvantitet till att bli en av de mest kvalitetsdrivna vinregionerna i Italien. Idag görs hantverksviner baserade på druvan sangiovese som speglar sin växtplats på ett nyanserat sätt.

”På Terreno har vi gjort en liknande resa under de trettiofem år vi tagit hand om vår gård. Det känns stort att bli vald till president i Montefioralle för det betyder att vi har övriga producenters respekt men också för att jag är utländska, kvinna och ung – ja, det ska tilläggas att i Italien är man sedd som ung till man fyller femtio”, säger Sofia och skrattar.

Hon kommer att föra Montefioralles talan de kommande tre åren och förmedla de unika förutsättningar som finns just här. Det märks inte minst i Terrenos senaste vin, Chianti Classico Gran Selezione Sillano, ett vin som kommer från den kalkrika jorden i Montefioralle där druvorna växer på 500 meters höjd.

”Vi på Terreno har vinfält både i byn Greve och i Montefioralle, två byar med olika förutsättningar, något man också känner i våra ekologiska viner”, berättar Sofia.

Hon menar att indelningen av Chianti Classico i elva byar gjort att kvalitén höjts och att vinerna idag är mer terroir-drivna än någonsin tidigare.

”Indelningen har också gjort att vi i området samarbetar mer, diskuterar mer och lär oss av varandra. Det är en spännande utvecklingen som jag och Terreno är glada över att få vara en del av”, menar hon.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 21 mars, 2023
Uppdaterad: 14 maj, 2023

Tamara Sundstedt

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka