Nyheter

Novellooljan är här!

– köp online eller hos oss

Nu har den äntligen kommit! Årets nya olivolja från Terreno. Det har varit ett fantastiskt år för oliverna och oljan är karaktärsfull, smakrik och nyanserad. Den finns att köpa online och hos oss på The Winery Hotel så långt lagret räcker.

– Det har varit ett fantastiskt år för oliverna i Toscana! De har nått perfekt mognadsgrad och plockades i strålande solsken i början av november. För att göra en riktigt god olivolja krävs det att oliverna pressas kort tid efter att de skördas. Vi åker så snabbt vi kan till pressen, oftast inom någon timme. Det är viktigt för att undvika oxidering och för att behålla viktiga vitaminer och antioxidanter i olivoljan, berättar Sofia Ruhne från Terreno.

Hon berättar att de under årets skörd även provat olika pressar, för att se om och hur de påverkar den slutgiltiga kvaliteten.

– Vi provade fyra olika pressar, i fyra olika byar, med oliver från ett och samma fält och som plockats samma dag. Vi blev förvånade över hur stor skillnad det faktiskt var.

I världen finns det cirka 700 olivsorter och i Italien finns det närmare trehundra. Var och en av Italiens tjugo regioner har sina egna olivsorter. Precis som olika druvsorter påverkar stilen på ett vin, så ger olika olivsorter en stor variation när det gäller smak och karaktär på en olivolja. I Toscana är de klassiska olivsorterna, moraiolo, frantoio och leccino, som växer tillsammans ute på fälten.

Terrenos olivolja har intensiv smak, med en intensiv grön färg, doftar nyklippt gräs och har ett pepprigt avslut.

– Den piffar upp även de mest tråkiga av grönsaker och är underbart god på något så enkelt som rostat lantbröd med vitlök och salt. Det brukar vi äta till middag titt som tätt under hösten med ett glas av vår Chianti Classico. Mer behövs inte!

Köp online & hos oss

Terreno har en ny webbshop där ni kan köpa olja direkt från vingården med hemleverans. Den finns även att köpa hos oss på The Winery Hotel. Välkomna!

Till webbshoppen
Text: Sarah Djerf
Publicerat: 23 november, 2020
Uppdaterad: 3 december, 2020

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka