Nyheter

Legendarisk vinauktion på The Winery Hotel

- Prestigevin för över två miljoner euro står på spel

Restaurangen Enoteca Pinchiorri i Florens med tre stjärnor i Guide Michelin säljer ut delar av sin vinkällare och i Sverige följs auktionen från The Winery Hotel. Det är auktionskammaren Zachys som håller i försäljningen av de 2500 prestigevinerna till ett värde av cirka två miljoner euro.

”Innan jag la ned vinflaskorna i lådorna och såg dem försvinna, kysste jag var och en av dem och grät med både mina ögon och mitt hjärta.” Så säger Giorgio Pinchiorri som valt ut och samlat alla viner i familjerestaurangen Enoteca Pinchiorris vinkällare i Florens. Viner som den 16 september auktioneras ut till passionerade vinsamlare från hela världen.

Auktionen anordnas av Zachys som är en auktionskammare med bas i New York, specialiserad på prestigevin sedan 1944 med representanter i hela världen. I Sverige är det sommelieren Totte Steneby som värderar samt hjälper köparna att hitta rätt vin. Auktionen följs från The Winery Hotel.

– I Sverige var The Winery Hotel ett självklart val av plats då vinet är centralt i verksamheten samt att det här faktiskt finns ett fullt fungerande vineri. Alltså ett utmärkt ställe att samla vinälskare, säger Totte Steneby.

Enoteca Pinchiorri drivs av Giorgio Pinchiorri och hans fru, den välrenommerade kocken Annie Feolde, sedan slutet av 70-talet. Restaurangen har tre stjärnor i Guide Michelin och är en av Italiens mest välkända finkrogar. Vinkällaren rymmer totalt över sextio tusen flaskor som Giorgio Pinchiorri själv samlat sedan 50-talet. Han köper nästan allt direkt från gårdarna, helt utan mellanhänder, och vinerna förflyttas direkt ned i källaren för lagring. De 2500 viner som nu läggs ut för försäljning uppgår i ett värde på två miljoner euro.

– Det är ovanligt med så här stora auktioner från samma ägare. Enoteca Pinchiorri har dessutom, i flera årtionden, varit känd som en av Italiens absolut främsta restauranger både när det kommer till mat men framförallt vin, vilket gör auktionen unik.

Försäljningen går under namnet ”Enoteca Pinchiorri: The Legendary Cellar” och innefattar fina årgångar av prestigevin från berömda vingårdar. I katalogen finns en stor del ovanliga dyrgripar från Bourdeaux såsom Château Lafite Rothschild 1918, Pétrus 1924 och Le Pin 1982. Från Bourgogne hittas bland annat La Tâche Domaine de la Romanée-Conti 1985 och Richebourg Henri Jayer 1979.

Några champagnehus och prestigeviner från Piemonte ryms även de i auktionskatalogen tillsammans med en hel del fina viner från hemregionen Toscana. Vad sägs till exempel om ett Brunello di Montalcino II Greppo Riserva Biondi Santi 1997, en samling av de bästa årgångarna av Masseto från 1989 fram till idag samt en imperial (6 liter) av Le Pergole Torte Riserva Montevertine 1990?

Auktionen sätter igång klockan 12.00 och på The Winery Hotel kommer vinsamlare att följa den samtidigt som de äter en lång fyrarätters middag komponerad till utvalda viner från Enoteca Pinchiorris källare.

– Vi ser mycket fram emot den här spännande dagen.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 10 september, 2020
Uppdaterad: 10 september, 2020

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka