Nyheter

Ett ”Ufo” har landat

- utomjordiskt vinmakeri

Det finns ett alldeles speciellt fat i vineriet på The Winery Hotel. Ett ”ufo” eller ett Clayver som det i verkligheten kallas. Vitt och helt sfäriskt ser det faktiskt ut som om rymdvarelser har landat i hotellets vineri. Här koncentreras druvsorten Sangiovese till ett vin med fruktiga och bäriga toner.

Det blir mer och mer vanligt att se olika typer av behållare för vinjäsning och lagring på vingårdar runt om i världen. Både form och material varierar vilket påverkar vinet att få olika smakkaraktärer. Vissa går tillbaka till gamla traditioner med nytillverkade amfora-liknande kärl, vissa experimenterar med vertikala ståltankar, andra använder äggformade keramikkärl för jäsning av bubbelvin.

På The Winery Hotel visar vi gärna vilken skillnad de olika faten gör för vinet. Ett Clayver-fat landade i vineriet för ett tag sedan och vinet som lagrats däri är en koncentration av druvtypisk frukt.

– Den här typen av kärl påverkar vinet på så sätt att frukten koncentreras och den naturliga karaktären av druvsorten kommer fram. Därför blir vinet väldigt fruktdrivet med tydlig doft och smak av körsbär som är typiskt för sangiovesedruvan, berättar vinproducenten Sofia Ruhne.

Hon berättar att vinet ligger på ”ufot” i ca 6-8 månader innan det smakas av och sedan blendas in i övriga viner för buteljering. På The Winery Hotel finns det möjlighet att prova vin som lagrats på olika typer av träfat och jämföra med det som legat på porslinsfat. På så sätt tydliggörs vilken påverkan vinmakarens val inför lagring, har på det slutliga vinet.

– Det är otroligt intressant att provsmaka vin som lagrats på olika typer av behållare. Det är inte bara materialet som spelar roll utan även kärlets storlek, ålder, form, hur materialet behandlats samt hur länge vinet lagrats. Samma vin lagrat på olika sätt skiljer sig mer än vad man kan tänka sig, förklarar hon.

Fakta om Clayver

Materialet
Kärlet är gjort av en speciell typ av kompakt sandsten som på många sätt liknar naturlig granit. Till skillnad från terrakotta är det ett mycket motståndskraftigt material som dessutom är vattentätt. Den svala, helt släta och lite sträva ytan pryds på ena sidan av en rund svart griffelyta till för vinmakarens anteckningar.

Materialets betydelse för vinet
Kärlet är helt ”naket” på insidan och dess mikroporösa struktur tillåter en minimal och långsam micro-oxidation av vinet. En minimal kontakt med syre gör att vinet utsätts för en långsam åldringsprocess valet leder till att vinet blir rundare, mjukare och mer balanserat.

Materialets påverkan på vinet
Under lagring och jäsning på ekfat så sker också en microoxidation men utöver det långsamma åldrandet som syret bidrar med ger eken både doft och smak till vinet. Med ett keramiskt fat som det här tar vinet ingen smak av materialet.

Formen
Kärlet har en helt sfärisk form med en kort hals längst upp. Den övre kanten på kärlet är helt platt och det försluts med ett platt glaslock.

Formens betydelse för vinet
Den runda formen är inte bara fin att se på utan påverkar vinmakningen på ett positivt sätt under maceration, jäsning och lagring.

Under macerationen, då vinet får sin färg genom skalkontakt, gör den runda formen att alla skal trycks ned under ytan istället för att bilda en hatt som hela tiden behöver tryckas ned (gör vanligtvis för hand eller genom att pumpa vinet från botten till toppen av tanken).

Under jäsningen blockeras konvektionen vilket gör att musten och jästpartiklarna inte separeras utan förblir i en konstant blandning.

Under lagringen garanterar väggarnas tjocklek en optimal och konstant lagringstemperatur och en jämn tredimensionell oxidation över minsta möjliga ytarea.

Relaterade provningar

Winemakers Tour

Under den här guidade turen i vårt fullt utrustade vineri går vi utförligt igenom vinets resa från skörd till buteljering med fokus på hur det påverkas under jäsning och lagring. Turen innefattar en spännande provning av vin direkt från ekfat av olika typer, storlekar och ursprung. En lärorik upplevelse som djupdyker i vinets olika utvecklingsfaser fram till den färdiga blenden.

Winemaker for a Day

Bli en vinmakare för en dag! Det här är en hel eftermiddags djupdykning i vinets värld som börjar med en guidad tur i vårt vineri där du får lära dig hur ett vin blir till från fält till flaska. Du får sedan, under ledning av The Winery Hotels vingårdsarbetare, blanda ditt alldeles egna vin från fatprover av olika karaktär.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 3 februari, 2021
Uppdaterad: 10 mars, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka