Nyheter

Chianti Classico tar Sverige med storm

- nu lanseras landets djupaste och bredaste vinlista

Det första, stora evenemanget efter Covid väcker känslor och eftertanke. Med avstamp i detta lanserar nu The Winery Hotel den djupaste och bredaste Chianti Classico-vinlistan i Sverige.

Över femhundra besökare, närmare trehundra middagsgäster och landets mest välrenommerade vinjournalister tog sig under förra helgen till The Winery Hotel för en riktig djupdykning i vindistriktet Chianti Classico. Ett vindistrikt som nyligen delats in i elva olika byar för att belysa den mångfacetterade kvalitetsresa som området gjort under de senaste åren. Här hade man möjlighet att möta personerna och platsen bakom varje vin.

Alla byar representerades av en särskilt utvald vinproducent, den världskända, italienska kartografen och vinjournalisten Alessandro Masnaghetti höll masterclass och Sofia Ruhne från Terreno hälsade välkomna tillsammans med vinskribenten Åsa Johansson.

Sofia Ruhne berättar att de två pandemi-åren ställt familjen inför viktiga val.

- I augusti 2020 klev vår familj in som ensam ägare till The Winery Hotel. Vi har alltid varit övertygade om The Winery Hotel som vindestination i Sverige men det var ändå ett riskfyllt steg vid det tillfället. Vi tog också beslutet att satsa rakt igenom på kvalitet, trots att det kunde vara kostsamt under pandemin.
För oss ska kvalitet genomsyra allt från varje enskild ingrediens på tallriken till helhetsupplevelsen av hotellet, där personalen är den viktigaste hörnstenen. Vi har försökte bevara så många arbetstillfällen som möjligt under de svåra åren. För oss var det en investering i kvalitet för framtiden.

Den gångna helgen blev ett styrkeprov för hotellet då Festa del Chianti Classico lockade rekordmånga vinintresserade besökare från hela landet.

– Chianti Classico får nu en välförtjänt revansch i Sverige men även i resten av världen. Från att ha förknippats med enkla viner i bastflaska till att presentera några av Italiens absolut bästa viner, säger Åsa Johansson, vinjournalist boende i Toscana.

För att visa på Chianti Classicos stora bredd av kvalitetsviner lanserar nu The Winery Hotel det som beskrivs som den största och djupaste Chianti Classico-vinlistan i landet

– Målet med den här vinlistan är att visa hur långt området kommit idag. Ett kriterium för att platsa på listan är att vingårdarna, precis som vi på Terreno, arbetar med en hantverksmässig filosofi, förklarar Sofia Ruhne.

Vinlistan innefattar över 150 olika viner från de olika områdena i Chianti Classico från årgång 1968 fram till idag.

– Jag ser fram emot att fortsätta sprida ordet och kunskapen om kvaliteten och skönheten i vinregionen Chianti Classico tillsammans med våra grannar, avslutar Sofia Ruhne.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 29 mars, 2022
Uppdaterad: 29 mars, 2022

Tamara Sundstedt

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka