Nyheter

Årets novello är äntligen här!

Ge bort Terrenos ekologiska extra jungfruolja i jul

Nu finns äntligen årets extra jungfruolja från Terreno att köpa, hos oss och online. Låt det gröna guldet från Toscana lysa upp i vintermörkret med sin intensiva färg, doft av nyklippt sommargräs och smak som förgyller vardagen.

Våra olivträd på gården Terreno i Toscana har fått kämpa i år. Det har varit en utmanande säsong med frost i våras och sedan torka och höga temperaturer under de tre sommarmånaderna.

– Årets skörd blev generellt väldigt liten i Toscana men hos oss blev den över förväntan, berättar Sofia Ruhne.

Anledningen till det förklarar hon med att enbart en tredjedel av olivträden beskars på grund av alla svårigheter som pandemin bar med sig.

– Det var färre än vad vi egentligen hade tänkt oss men det ledde till att bladverket fanns kvar och kunde skydda oliverna mot den starka solen, vilket visade sig vara ett riktigt lyckokast. Tack vare detta kunde vi skörda fler oliver än våra grannar.

På Terreno plockas alla ekologiska oliver för hand. Stora nät läggs ut på marken under träden och tidigt på morgonen går vingårdsarbetarna ut, när dimman ännu ligger tät nere i Grevedalen.

Håll utkik efter 2021 års extra jungfruolja på dessa ställen:

The Winery Hotel - Stockholm
Olja & Oliv - NK Saluhall, Stockholm
Rot Butik & Kök - Stockholm
Prima Delikatesser Hötorgshallen, Stockholm
Brasserie Madame - Värnamo
Wisby Ost - Visby

Beställ olivoljan online

Oliverna pressas redan ett par timmar efter skörd. Genom att pressa så snabbt behålls de härliga gräsiga aromerna, vitaminerna och smakämnena – typiska karaktärsdrag hos en riktigt fin toskansk olivolja. En sådan olio extra vergine är som en krydda och smakförhöjare.

– Vi värnar om vår jungfruolja. Denna historiska produkt har hjälpt människan att överleva i svåra tider men måste idag kämpa mot den stora industrins genvägar. Vi hoppas och tror att det gröna guldet från Toscana hjälper till att lysa upp i vintermörkret med sin intensiva färg, dofter av nyklippt sommargräs, mandel och kronärtskocka och smaker som förgyller vardagen, avslutar Sofia.

Så, låt den bli uppskattad julklapp till någon som sätter värde på det goda i livet.

Vi ser fram emot att få dela denna hantverksprodukt med er!

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 15 december, 2021
Uppdaterad: 8 december, 2022

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka