Blogg

Tre element som ger byggnaden liv

– historien bakom The Winery Hotels ovanliga arkitektur

En byggnad i tegel som ändrar färg beroende på farten betraktaren färdas i, en skulptur på taket som spanar ut mot omvärlden och oregelbundna fönster i både storlek och placering. Läs om tre arkitektoniska element som ger The Winery Hotel dess levande uttryck.

1. Fönstren och dess placering

Trots en extremt rationell bakomliggande disposition av rumsmoduler så har själva placeringen av fönstren en mer oregelbunden och levande gestaltning. Just oregelbundenheten i fönstren och deras öppningar är en del av husets gestaltning. Fönstren mot E4:an reflekterar himmelsljuset och ger fasaden liv med en effekt av skira ytor.

2. Tegelfasaden

Den här typen av tegelfasad har egenskapen att skapa olika uttryck beroende på betraktarens avstånd. På långt håll och i hög fart så är det en terrakottafärgad byggnad, en skulptur med oregelbundna hål och ett cyklop som spanar mot omvärlden och Brunnsviken. På närmare håll, när man rör sig mot byggnaden i lägre fart, i bil, på cykel eller till fots, framträder tegelfasadens förband som ett mönster i sig med de olika stenarnas kulörer.

3. Cyklopen

Den här skulpturen är som byggnadens öga ut mot omvärlden. Den inte bara sträcker sig upp och ut ur kroppen för att betrakta omvärlden, utan den kan omvänt också ses som ett fönster in i den mer slutna byggnaden, i synnerhet under de mörkare delarna av dygnet och årstiderna.

Fakta:

Var: The Winery Hotel är synligt från E4:an från/till Arlanda i höjd med trafikplats Järva Krog
Arkitekt: Arkus Arkitekter
Byggföretag: Fabege
Interior design: Söder Design
Byggår: 2014/15

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 5 juni, 2019
Uppdaterad: 21 augusti, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka