Blogg

Så anordnar du en vinprovning hemma

Vill du utmana dina sinnen och lära dig mer om vin? Anordna en vinprovning hemma i ditt eget kök!

Att prova vin är en konstform och kan tyckas vara hur komplicerat som helst. Men vinprovning är framförallt kul – och gott! Vi har gjort en guide till dig som vill utveckla dina sensoriska färdigheter och njuta av vin tillsammans hemma.

1. Bestäm temat för din provning

Teman kan varieras i all oändlighet. Du kan till exempel välja viner som alla kommer från samma område eller land, viner som är tillverkade av samma druvsort, viner som alla är vita men av olika druvsorter eller två olika kända vintyper möter varandra. Ja, listan kan göras lång. Några teman som vi tycker är lite extra kul just nu är:

 • Ö-viner
  Res med era sinnen till olika öar såsom Sardinien, Sicilien, Mallorca, Madeira och Kanarieöarna. Upplev vad ö-livet har för inverkan på vinets doft och smak.
 • Chardonnay jorden runt
  En av världens mest odlade druva och även den somligt en kameleont anpassar sig till olika jordmåner och klimat. Vinmakarmetoderna skiljer sig dessutom avsevärt mellan olika områden. Kan ni skilja ett Chablis från ett Chardonnay odlat i Kalifornien?
 • Vin från Toscana
  En varierad vinprovning som kan innefatta vitt, rosé, olika typer av rött samt dessertvinet VinSanto.
 • Kallt versus varmt klimat
  Hur påverkat temperaturen i vingården det slutliga vinet? Tänk på att viner från varma områden kan ha odlats på höga höjder i svalt klimat.
 • Samma prisklass, olika viner
  Låt två två olika områden mötas i en battle. Ta två världskända distrikt med mytomspunna viner av toppklass eller två mindre kända i samma prisklass. Chianti Classico möter Barbaresco till exempel. Den här lämpar sig bra som blindprovning.

2. Blind eller öppen?

Ska ni veta vilka viner som finns i glasen eller ska ni försöka er på att gissa? Man kan även välja att ha en halvblind provning. Det innebär att vinerna är synliga men deltagarna vet inte vilket vin som hällts i vilket glas.

3. Duka upp för bästa utgångsläge

Det behövs inte mycket för att duka upp inför en vinprovning. Ett ljust underlag gör det lättare att se nyanserna i färgen och det är bra om alla glas är lika eftersom vin får olika karaktär i olika glas. Tänk på att inte ha starka dofter i rummet och be gärna deltagarna att vara sparsamma med parfymen.

Det här behöver du:

 • En vit duk eller vita papper som underlägg
 • Lika många vinglas per person som viner ni ska prova
 • Vattenglas
 • Spottkopp (kan vara pappersmuggar intill varje deltagare)
 • Eventuellt något att täcka flaskorna med – folie eller en strumpa funkar bra
 • Papper och penna till varje deltagare

En vit duk eller vitt papper som underlägg gör det lättare att se nyanserna i färgerna.

4. Vinernas provningsordning

Om ni provar flera olika typer av vin är det bra att följa en ordning där ni börjar med det lättaste och sedan gradvis ökar i intensitet. Det betyder att om det är ett bubbligt vin med i provningen så börjar ni med det, därefter provas lätt vitt, kraftigare vitt, lätt rött, kraftigare rött och sist sött dessertvin. På så sätt får smaklökarna en chans att hänga med och det blir lättare att urskilja dofter och smaker.

5. Tillbehör

Vin är godast i sällskap med mat men när de analyseras i en vinprovning kan det vara en god idé att enbart ha vatten och ev. osaltat bröd på bordet. Det kan även vara roligt att efter provningen utmana era sinnen och prova grundsmaker tillsammans med vinerna. På så sätt ser ni hur olika de kan smaka. Duka upp en liten tallrik till vardera provningsdeltagare med t.ex. en citronskiva, en sockerbit, lite salt och en chili. Prova vinerna igen efter att först ha provat någon av grundsmakerna.

6. Avsluta alltid med mat

Vinets rätta plats är på matbordet och visar sig från sin rätta sida tillsammans med god mat. Fortsätt prova samma viner till maten och känn efter vilket ni tycker passar bäst. För riktlinjer kring hur man kan tänka för att lyckas med mat och vin i kombination, läs artikeln Kombinera vin och mat.

Provningar och event på The Winery Hotel

Lär dig mer om vinmakeri på en guidad tur i vineriet och om sensorik på en vinprovning. Lär dig allt annat värt att veta om vin på våra specialprovningar och aktiviteter som organiseras flera gånger om året.

Se kommande event
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 18 mars, 2020
Uppdaterad: 19 mars, 2020

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka