Blogg

Rapport från vingården Terreno mitt i krisen

”Vi kommer alltid minnas tiden före och efter corona.”

Sofia sitter i karantän i Toscana medan andra delar av familjen är fast i Sverige. I den här intervjun berättar hon om hur livet på gården förändrats av coronakrisen, om frustrationen över att inte kunna samla familjen under påsken men även om den enorma kraft, arbetsvilja och kreativitet som har fötts ur den isolering som krisen fört med sig. ”Världen kommer att bli en sundare och bättre plats efter detta.”, menar hon.

Hela Italien har nu varit i karantän sedan den 11 mars, hur har livet på gården varit under den här tiden?

Här på Terreno har arbetet fortsatt nästan som vanligt under mars månad. Även om samhället helt har stannat upp, vi sitter i karantän och har reseförbud så fortsätter naturen som om ingenting hänt. Det är en enorm kontrast men livet som vinbonde måste gå vidare annars förstör man för kommande år. Vinodling är inte som kryddor som skördas redan efter några veckor. Resultatet av vårt omhändertagande och noggranna arbete ute på fälten idag kommer att synas först om ett eller tio år, kanske ännu längre.

Vilken har varit den svåraste utmaningen?

Utmaningen för mig har varit att leda och planera arbetet under den här oväntade och prövande situationen. Men hela familjen och alla på gården har framtidshopp. Att arbeta med naturen ger oss stor tillfredställelse. Det här är ju vårt liv.

”Det är mentalt ansträngande med livet i karantän.”

Hur skiljer sig arbetet på gården nu jämfört med hur det brukar se ut?

Myndigheterna har förbjudit inomhusarbete på grund av smittorisken så vineriet och kontoret är stängt. Allt arbete utomhus fortsätter som vanligt men med en mindre personalstyrka. Vi försöker fördela arbetet så att alla anställda får arbeta några dagar i veckan. Den stora skillnaden kommer att kännas till påsk när vi normalt öppnar upp säsongen med uthyrning av boenden i vår agriturismo, restaurangen och vinprovningar. I år kommer det att fortsätta vara tyst under minst hela april. Säsongspersonalen kommer att bli lidande och det gäller tyvärr alla som anställts för att ta hand om besöksnäringen – i hela Italien.

Vilka är de svåraste konsekvenserna för er som vingård?

Inga inkomster. Utan inkomster kan vi inte ha samma personalstyrka och det kan i slutändan komma att påverka de val vi behöver göra såväl i fält som i vinkällare. Marknaden står stilla på grund av att alla trogna kunder, restauratörer, vinhandlare, importörer också är utan kunder.

”Vi har alla hamnat i olika delar av Europa. Mina föräldrar har varit gifta i 56 år och aldrig varit borta ifrån varandra så här länge.”

Om man tittar på det ur ett mer personligt perspektiv, hur har ni som familj drabbats?

Alla är bekymrade och oroliga över samhällets hälsa men vi i familjen mår alla fysiskt bra. Det är dock mentalt ansträngande med livet i karantän. Vi har alla hamnat i olika delar av Europa. Jag och mamma är på Terreno medan pappa, mina systrar och syskonbarn är i Sverige. Det har aldrig tidigare gått en hel månad utan att vi ses. Mina föräldrar har varit gifta i 56 år och aldrig varit borta ifrån varandra så här länge. Situationen är förvirrande både i stort och smått.

”En enorm kraft, arbetsvilja och kreativitet har fötts ur livet i karantän.”

Hur tror du att vinbranschen i stort kommer att påverkas av det som händer i världen nu?

Jag ser att branschkollegor väljer två olika vägar. De som är i akut kris tvingas ta genvägar för att snabbt spara pengar och det kan få förödande konsekvenser för kvaliteten och kan leda till prisdumpning. Den andra vägen är att ta till vara på den enorma kraft, arbetsvilja och kreativitet som fötts ur livet i karantän. Här i Italien finns en stor längtan att sätta igång igen och jag tror på den kraften. Jag tror också att människor alltmer kommer att uppskatta viner med en personlig avsändare, någon man kan relatera till och som står för kvalitet. En förhoppning är att oseriösa aktörer ger upp och försvinner.

”Världen kommer att bli en sundare och bättre plats efter detta.”

… och på Terreno, kommer livet på gården någonsin att bli detsamma igen?

Det hoppas vi. Vi kommer alltid minnas tiden före och tiden efter coronakrisen men här tickar livet ändå på. Vi hoppas fortfarande på att kunna öppna upp restaurangen i maj.

Om man vänder på det, finns det någonting positivt som den här krisen för med sig?

Inget ont som inte för med sig någonting gott. Jag tror att världen kommer att bli en sundare och bättre plats efter detta. Slit- och släng mentaliteten kommer förändras, låga priser och stor kvantitet blir inte lika viktigt. Man kommer uppskatta gediget hantverk, såsom viner med personlig karaktär.

”Marknaden står stilla på grund av att alla trogna kunder också är utan kunder.”

Vad kan vi, som trogna kunder och besökare, göra för att hjälpa er just nu?

Köp våra viner via Systembolaget. Eftersom krogar har det så tufft blir den privata marknaden oerhört viktig för oss. Sedan, när allt lugnat sig och det går att resa igen, kom till oss i Toscana, ät på vår restaurang, njut av våra viner och bo i våra hus. På så sätt kan vi fortsätta driva och dela med oss av denna fantastiska vingård i många år till.

Vill du tillägga någonting?

Jag vill passa på att önska alla en glad påsk – min favorithögtid på året. Vi brukar vara hela familjen samlad här på Terreno och ha en stor fest för vänner och bekanta med äggletning i trädgården och långlunch i vårsolen. I år blir det bara jag och mamma men vi ska göra vårt bästa för att hålla flaggan i topp.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 2 april, 2020
Uppdaterad: 2 april, 2020

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka