Blogg

Pressning

– utvinner det sista ur de smakrika druvskalen

När skalresterna flyttats från botten av den tömda tanken in i pressen är det dags för utvinning av det smakrika pressvinet. På The Winery Hotel används en extra delikat ballongpress för att undvika att kärnor krossas och ger vinet en bitter smak.

Det färdigjästa vinet pumpas nu ur en tank till en annan samtidigt som det filtreras lätt för hand. När all vätska är borta skyfflas druvskalen ur tanken och det är dags för pressning.

Pressningen syftar till att skilja musten från skalmassan. Vid framställning av vita viner pressas druvorna vanligtvis direkt efter avstjälkning och krossning, medan röda viner pressas först efter en tids maceration det vill säga skalkontakt.

Vinpressar skiljer sig åt med avseende på hur effektivt druvmusten kan pressas ut och hur skonsamt det sker. En vanlig typ av vinpress är en så kallad ballongpress, som består av en stor, uppblåsbar gummiballong inuti en liggande metallcylinder. Under pressningen pressas druvorna mellan ballongen och metallväggen. Den här typen anses skonsam mot druvorna.

Anledningen till att det är föredömligt med så delikat pressning som möjligt är för att undvika att druvkärnorna krossas vid pressningen. Då kan nämligen vinet få en bitter och otrevlig smak. Av det skälet skiljer man ofta på den druvmust som pressas först från de senare pressningarna.

På The Winery Hotel utförs pressningen med en ballongpress och den sker i tre etapper. Pressvinet blandas sedan in i det övriga vinet för att ge en robustare karaktär.

De pressrester som finns kvar när druvmusten skiljts av innehåller fortfarande en hel del socker som kan jäsas till sprit, och utnyttjas därför ofta som råvara för tillverkning av olika spritsorter såsom grappa i Italien, marc i Frankrike, tresterbrand i Tyskland och chacha i Georgien.

BESÖK VINERIET

Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ den nyplockade druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.

Boka en guidad tur
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 16 december, 2020
Uppdaterad: 10 mars, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka