Blogg

Överpumpning

– då får vinet sin färg

Vinmakarna drar slangar från tankarnas botten till topp och musten pumpas över sina skal flera gånger om dagen. Överpumpning är en viktig del i hantverksförloppet, både för vinets färg och smak.

I druvans skal sitter färgämnen och tanniner, köttet innehåller aromer och kärnan bidrar med struktur och kärvhet. Därför jäser röda viner med skal och kärnor. För att det röda vinet ska få en optimal kontakt med druvskalen under jäsning genomförs det som kallas för överpumpning, ompumpning eller remontage.

Druvskalen flyter upp till toppen under jäsningen och bildar en ”hatt” som begränsar skalens kontakt med musten. För att få ut rätt mängd färg och smak till vinet är överpumpning ett viktigt verktyg för vinmakaren.

Det jäsande vinet pumpas, via en slang som kopplas till botten av tanken, till toppen igen för att hällas tillbaka över skalmassan, eller "hatten". När vinet passerar genom skalen effektiviseras det som kallas maceration och smak- och färgämnen frigörs ur skalen.

I vineriet på The Winery Hotel görs överpumpning två gånger om dagen under hela jäsningsperioden. Därefter görs det en gång varannan dag fram tills att druvskalen tas bort. Det ger ett vin med en intensivt rubinröd färg och en finstämd smak av körsbär, typiskt kännetecken för druvsorten sangiovese.

Besök vineriet

Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ den nyplockade druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.

Boka en guidad tur
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 4 oktober, 2019
Uppdaterad: 10 mars, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka