Blogg

Malolaktisk jäsning

– omvandling av syror ger vinet rondör

Nu pågår den malolaktiska jäsningen i vineriet på The Winery Hotel. Det är egentligen ingen jäsning i ordets rätta bemärkelse men en vinmakarteknik som gör att det färdiga vinet sedan känns rundare i smaken.

Den del i vinmakningen under vilken bakterier och enzymer omvandlar den hårda och spetsiga äppelsyran till den mjuka och rundare mjölksyran kallas malolaktisk jäsning. Namnet är dock något missvisande eftersom det inte handlar om en traditionell jäsning med jästsvampar.

Malolaktisk jäsning är inget måste utan ett val som vinmakaren gör. Vinet får en något mjukare och rundare karaktär efter att ha genomgått den och idag är den väldigt vanlig vid framställning av rött vin i hela världen. Anledningen till att vitvinsproducenter ibland undviker denna jäsning är för att bevara vinets höga syra.

Den kan ske naturligt under våren närvädret blir varmare, men vid kontrollerad vintillverkning startas den med hjälp av bakterier och temperaturhöjning. Vanligast är att vinet får jäsa färdigt malolaktiskt, men jäsningen kan avbrytas tidigare genom att temperaturen sänks.

Just nu i vineriet på The Winery Hotel pågår den malolaktiska jäsningen av det röda vinet Winery Red. Alla tankar provsmakas regelbundet för att hålla koll på i vilket stadie det befinner sig i.

Vinmakarna meddelar att allt fortskrider enligt planen och att årgång 2019 ser ut att bli riktigt bra.

BESÖK VINERIET

Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ den nyplockade druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.

Boka en guidad tur
Text: Sarah Djerf
Publicerat: 25 oktober, 2019
Uppdaterad: 25 oktober, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka