Blogg

Magin med Magnum

– därför har storleken betydelse

Du bör dricka mer vin ur stora flaskor. Det är både finare, bättre, godare och mer hållbart, det menar Sofia Ruhne från vingården Terreno.


”Magnum är en perfekt storlek för två personer att dela på – om bara en dricker”, brukar det heta. Men magin med Magnum handlar i själva verket om helt andra saker än mängden alkohol. Lagringsbarhet och kvalitet, till exempel.

– Vinupplevelsen blir bättre med magnum. Dels för att det stora formatet gynnar lagring, dels för att det krävs lite extra omvårdnad av det vin som tappas på magnumbutelj. Dessutom är det alltid de bättre vinerna och årgångarna från gården som tappas i stora flaskor, berättar Sofia Ruhne från vingården Terreno i Toscana.

Hon förklarar att ju större flaska, desto långsammare åldrande eftersom det är syret som sipprar in genom korken som får vin att åldras. En magnumflaska innehåller dubbelt så mycket vin som en vanlig flaska och därför tar det längre tid för en magnum att uppnå samma mognadsgrad som en standardflaska.

– Utöver de tekniska aspekterna finns det många fördelar med magnum som är mer abstrakta. Det känns lyxigare, generösare mer dekadent och ser finare ut att duka med. En eller flera stora flaskor på bordet är den perfekta dekorationen på middagsbordet.

Fyra anledningar till varför magnum är bättre för vinet... och för dig.

1. Lagringsbarheten

Ju större flaska, desto långsammare åldrande. Samma vin i stor respektive liten flaska skiljer sig åt mer och mer ju längre vinet lagras.

2. Kvaliteten

Magnum är oftast inte billigare, snarare tvärt om. Det beror på att produktionen kostar mer, vinerna får extra omvårdnad och enbart vin av hög klass tappas på magnum. Allt för att säkerställa att vinet i flaskan är top notch.

3. Utseendet

Att servera vin från magnum ser härligare ut. Att dekorera ett matbord med stora flaskor ger känslan av generositet och storslagenhet.

4. Smaken

Alla de ovan punkterna gör tillsammans att vinet blir godare och leder gemensamt till en bättre vinupplevelse.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 10 november, 2020
Uppdaterad: 10 november, 2020

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka