Blogg

Låt vinet andas

– syre är ett viktigt verktyg för vinmakaren

Luft är ett avgörande verktyg både för att göra vin och för att servera det. Vilka viner behöver hällas i karaff innan de serveras och vad händer egentligen med vinet?

Under framställningen av vin är syrets påverkan på vinet ett viktigt hjälpmedel. Vinmakaren avgör hur mycket syre som kommer i kontakt med vinet vid maceration, jäsning och pumpning för att skapa det önskade vinet. För att inte tala om syrets framträdande roll under själva lagringen.

Själva anledningen till att vin lagras på ekfat är den mikrooxidation som sker genom träet. Olika ekfat påverkar vinet på olika sätt. Här spelar storleken, rostningen och nationaliteten en stor roll. Utöver lagringskärl av ek används även andra material för att tillåta att syret utvecklar vinet på önskat vis.

Vid serveringen luftas vinet för att göra doften och smaken mjukare, rundare och mer tillgänglig. Nästan alla viner mår bra av lite luft innan det ska serveras, unga som gamla.

Unga viner behöver luft för att bli lite mindre råa. Dessutom tar luftningen bort eventuella instängda dofter. Gamla viner behöver syresättas för att doften och smaken ska komma fram. Efter decennier av instängdhet krävs det luftinblandning för att sätta fart på molekylerna.

När vi har temat ”Syrets påverkan på vinet” i restaurangen Winery Kitchen används flertalet karaffer av olika storlekar och former. Dessutom specialutbildas personalen i hur luft påverkar vinet för att ge gästen den bästa möjliga upplevelsen.

– Gästerna serveras bland annat samma vin både ur karaff och ur flaska så får de själva känna skillnaden och förstå hur syret förvandlar vinets karaktär, berättar Emma Kjaernes, restaurangchef i Winery Kitchen.

Utöver karaffer serveras vinerna även i olika glas som beroende på hur de ser ut, gör syret mer eller mindre tillgängligt för vinet att andas.

Lufta vin – så här gör du:

Det räcker inte med att bara dra korken ur flaskan för att lufta vinet. Vinet syresätts bäst genom att hällas över i ett annat kärl. Enklast direkt i glaset som det ska serveras i, eller i en vinkaraff. Var inte rädd för att hälla på ordentligt så att vinstrålen plaskar mot botten. Låt det sedan stå minst tio minuter, helst 30 minuter.

Ps: Om det är ett vitt vin som ska luftas är en karaff det bästa alternativet eftersom den då kan förvaras i kylen innan serveringsögonblicket.

Vinluftare – hjälpmedel för snabb syresättning

Särskilda vinluftare finns att köpa som sägs lufta vinet på rekordtid. De sätts på flaskan och gör så att vinet tar en skruvad och ”luftande” resa ned i glaset.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 11 februari, 2021
Uppdaterad: 10 mars, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka