Blogg

Korkat eller skruvat?

6 fakta om vinets förslutning

För många av oss är vinkorken kopplad till känsla men vad betyder egentligen förslutningen för vinet? Vi har listat 6 fakta om ämnet.

Det gnisslar lite när krokskruven trögt borras ned i korken i takt med att förväntningarna byggs upp. Sakta dras den upp över flaskhalsens öppning och snart kommer det – det ploppade ljudet. Signalen för att vi snart ska få njuta av gott vin.

För många av oss är vinkorken kopplad till känsla men vad betyder egentligen förslutningen för vinet? Vissa vinmakare vägrar att använda någonting annat än naturkork medan andra anser skruvkapsylen vara den bästa förslutningsmetoden. Men, ämnet är så mycket djupare än både känslor och personliga åsikter.

6 påståenden om vinets förslutning

  1. Det finns flera olika typer av korkar av olika kvalitet, alltifrån äkta, utskurna från en bit kork till de som tillverkas på korksmulor som limmats ihop.
  2. Förutom att försluta flaskan fyller korken en funktion för lagringen av vinet genom att släppa in små mängder syre.
  3. Utöver skruvkapsyl i metall finns bland annat även silikonkorkar och glasförslutningar som alternativ.
  4. En anledningen till att annorlunda förslutningsmetoder tagits fram är risken för korkskadat vin. Men en får heller inte glömma att tillgången på kvalitativ kork är liten eftersom det tar cirka nio år för en kvalitetskork att växa.
  5. Även vin med skruvkork kan upplevas korkskadat. Det beror på att det ämne som orsakar det vi kallar korkskada, TCA, kan finnas i allt levande material i ett vineri.
  6. Korkskada är inte den enda defekten som påverkas av förslutningen. Vinet kan till exempel även oxidera om förslutningen inte är tät och korken kan fälla tanniner vilket förr i tiden var ett stort problem.
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 14 maj, 2020
Uppdaterad: 15 juli, 2020

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka