Blogg

Jäsning

– då börjar förvandlingen från must till vin

Just nu bubblar och jäser det för fullt i ståltankarna i vineriet och doften av jäsande vin sprider sig i hela huset. Det här är en avgörande del i framställningen av vin och påverkar både färg, doft och smak.

Det som händer när musten jäser är att sockret förvandlas till alkohol och druvjuicen sakta transformeras till vin. Jäsningen startar direkt när sockret i druvmusten kommer i kontakt med jästen som finns naturligt på druvans skal. I vissa fall tillsätts jäst för att hjälpa till att få igång fermentationen.

Vinmakaren kontrollerar jäsningen genom att reglera temperaturen i tankarna. De kan kylas ned med hjälp av ett lager kallt vatten längs dess väggar. Ju lägre temperatur desto längre tid behöver vinet jäsa innan allt socker förvandlats. Jäsning vid låg temperatur ger ett mer aromatiskt och fruktdrivet vin och används oftast för vitt och rosévin.

För att kontrollera så att jäsningen fortgår enligt planerna mäter vinmakaren mustens densitet med en hydrometer och för noggranna anteckningar för varje tank. Varje tank avsmakas var för sig och jämförs sedan med varandra. På så sätt kan temperaturen regleras efter den takt man önskar att vinet ska jäsa.

Den must som ska användas till vårt röda vin Winery Red jäser vid en temperatur på runt 25°C och förväntas pågå i 10-12 dagar. Rosévinet Black Bottle Rosé jäser däremot vid en lägre temperatur vilket resulterar i en längre jäsningsperiod.

Guidade turer i vineriet

Är ni intresserade av att besöka vineriet? Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ den nyplockade druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.

Boka en guidad tur
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 18 september, 2019
Uppdaterad: 29 september, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka