Blogg

Hallå där Joakim Svensson

Matlagningsglädjen finns naturligt flera led tillbaka i Joakims släkt men när han själv skulle välja yrke var det inte självklart. Idag är han glad att han tillslut valde kockyrket. När han inte jobbar pysslar han i sitt alldeles särskilda rum för fiske.

Vad händer just nu hos dig?
Vi kör på som vanligt. Jag jobbar som lunchkock nu vilket passar mig jättebra eftersom jag fick en dotter i maj. Yrket som kock är knepigt annars när man har småbarn.

Hur kommer det sig att du började laga mat från första början?
Jag har alltid haft ett stor matintresse. Min morfar var en väldigt duktig matlagare och även min morbror och mamma har talang i köket. Men för mig var det inte självklart. Jag gick samhällsprogrammet i gymnasiet och visste inte alls vad jag ville jobba med. Sen, efter ett antal ströjobb, blev det bara så, det föll sig naturligt att jag utbildade mig till kock. Idag är jag väldigt glad för det.

Vad har du gjort tidigare?
Jag började på Nobis Hotel och sedan jobbade jag på Metropol Palais innan jag sökte mig hit till The Winery Hotel. Jag var med nästan från starten och i påsk har jag varit här i fyra år.

Vad är det bästa med att jobba på The Winery Hotel?
Alla underbara människor. Jag är en trygghetsjunkie och jag känner mig väldigt trygg här.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det finns jättemycket bra med att arbeta som kock. En stor del är den tillfredställelse som den omedelbara responsen ger. Det är otroligt roligt när gäster kommer fram och tackar för vällagad mat. Det ger energi.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag fiskade mycket när jag var liten och tog upp det igen för ungefär fyra år sedan. Idag skulle vissa kanske kalla det för att jag har ett nästintill sjukligt intresse för fiske. Hemma har jag har ett eget fiskerum där jag sitter och skapar och målar min egna beten. Ibland åker jag ut med min fiskekajak men oftast fiskar jag från land.

Finns det några likheter mellan ditt yrke som kock och ditt intresse för fiske?
Ja, de går hand i hand på flera sätt. Dels så är yrket som kock kreativt på samma sätt som skapandet av beten, dels så kan resultatet av fisket ibland hamna i köket för tillagning. Även om de, i mitt fall, oftast får simma tillbaka – för både fiskens och fiskets bästa.

Om Joakim

Namn: Joakim Svensson
Ålder: 30 år
Yrke: Vingårdsarbetare och kock i Winery Kitchen

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 19 februari, 2020
Uppdaterad: 19 februari, 2020

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka