Blogg

Frukostvanor jorden runt

– från kotunga till sjögräs

Alla börjar inte sin dag med en skål havregrynsgröt. I Japan äter många fisk och sjögräs till exempel, i Danmark kan frukosten avslutas med en Gammel Dansk och i Ungern kan det hända att man blir serverad kotunga som morgonmål. Frukostvanor är olika i olika länder och det är spännande. Därför har vi nedan listat några nationers typiska frukosträtter.

Amerikansk Frukost

I USA och Kanada är frukosten ofta rejäl. Det är vanligt med flingor, ägg, kött (exempelvis bacon och korvar) och "quick breads". Quick breads är ett samlingsnamn för bakverk eller maträtter gjorda på deg eller smet och som inte innehåller jäst som jäsmedel och därmed ofta går snabbare att tillreda. Några exempel som förekommer till frukost är pancakes, som serveras med lönnsirap, och biscuit. Biscuit är ett mjukt bröd som påminner om scones. Brödet som serveras till frukost är ofta vitt och nybakat eller rostat, exempelvis delad bagel med smör, cream cheese eller andra pålägg. Vanliga frukostdrycker är kaffe bland vuxna, frukt- eller grönsaksjuice och naturell eller smaksatt mjölk. Särskilt i Kanada är det vanligt med te. I sydöstra USA är det populärt med exempelvis grits, en majsgröt

Dansk Frukost

En typisk dansk frukost består av rågbrödskivor med pålägg som hårdost och i vissa fall skinka, salami eller leverpastej. Ett alternativ är exempelvis yoghurt och frukostflingor. Det förekommer även vitt bröd i form av småfranska med pålägg som ost eller sylt/marmelad. Vanliga drycker är kaffe och te. På helgerna och vid festliga tillfällen kan frukosten även innehålla wienerbröd, choklad och spritdrycker som bitter och Gammel Dansk.

Finsk Frukost

I Finland består frukosten vanligen av varm dryck som kaffe eller te och smörgåsar med pålägg som ost, charkpålägg och grönsaker, däremot sällan söta pålägg. Andra drycker är juice och mjölk. Grovt rågbröd är vanligt i Finland. Syrade mjölkprodukter som filmjölk och yoghurt serveras till frukost, ofta med flingor eller müsli. Gryngröt med en klick smör ovanpå förekommer också. Måltiden kan kompletteras med frukt och bär. Något som internationellt sett förknippas med finländsk frukost är karelska piroger som fylls med äggsmör.

Frukost på The Winery Hotel

Bor du hos oss ingår alltid frukost. Du kan också äta frukost hos oss även om du inte bor på hotellet, i mån av plats. I så fall kan du boka plats på frukosten här online, eller i receptionen. Frukosten kostar 215:- / person, är gratis för barn upp till 6 år och 105:- för barn 7-13 år.


Boka frukost

Fransk Frukost

I Frankrike är det vanligt att man dricker starkt kaffe eller varm choklad och äter en skuren baguette med smör och söta pålägg som sylt och bredbar choklad. Brioche eller en croissant förekommer också, men främst på helgerna eller vid festliga tillfällen. Det är även vanligt med apelsin- eller grapejuice. Typiskt för en traditionell frukost är att den är enkel. Detta sägs bero på att man i dessa länder traditionellt prioriterat lunchen som dagens huvudmåltid, en måltid som kunde bestå av flera rätter. På senare tid har det blivit vanligt med andra frukosträtter som yoghurt, fruktkompott och fromage blanc.

Japansk Frukost

Japansk frukost äts på traditionellt sätt eller på det västerländska sättet. Traditionell japansk frukost görs på kokt vitt ris, fisk, misosoppa, nori (torkat rostat sjögräs) och grönt te. Västerländsk frukost kan bestå av rostat bröd, stekt ägg, cornflakes och kaffe.

Tysk Frukost

En typisk tysk frukost består av brödskivor eller småfranska med smör och olika pålägg som sylt, ost och kallskuret, kokt ägg och kaffe eller te. Flingfrukost har blivit vanligt på senare tid och variationen är stor. Yoghurt, granola och frukt kan förekomma. Lokalt i bland annat Tyskland finns en tradition av att servera dubbla frukostar. Den andra frukosten äger rum mellan den första och lunchen.

Ungersk Frukost

Ungrare äter oftast en ordentlig frukost, som består av en skiva färskt eller rostat bröd med smör på. Som pålägg används hårdost eller olika mjukostar, skinka, leverpastej, rökt sidfläsk, kotunga, mortadella,sylta, olika inhemska korvar som salami, leverkorv, blodkorv, kabanoss, 'gyulai', 'csabai' eller ölkorv .Till frukosten hör även omelett och ägg: stekt, lös- eller hårdkokt, samt färska grönsaker. Grönsaker ingår nästan obligatoriskt i alla måltider, även i frukosten, då som tilltugg eller pålägg. Färska grönsaker, till exempel tomat, paprika, rädisor, gurka, grönsallad eller salladslök serveras. De som har bråttom tar ett glas mjölk, te eller kaffe med något bakverk till, som en bulle eller en strudel. Barn kan äta risgryns- eller mannagrynsgröt, toppad med kakaopulver och socker till frukost. Varma drycker föredras: mjölk, te, kaffe eller choklad; barn får kaffe med mjölk, det vill säga en kopp mjölk med några matskedar kaffe i.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 28 november, 2019
Uppdaterad: 6 juli, 2023

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka