Blogg

Blending

– att skapa ett vin

Efter lagring provsmakas alla ekfat var för sig. Därefter blendas de till ett där balans är nyckelordet. Följ med in i vineriet och se vad som sker innan vinet tappas på flaska.

När ett vin lagrats färdigt tappas det på flaska, men innan dess ska det blendas.

Att blenda ett vin innebär att blanda det vin som lagrats på olika ekfat och på så sätt skapa en välbalanserad blend. Alla fat ger olika karaktär till vinet, vissa gör vinet rundare, andra mer kryddigt. På The Winery Hotel finns 30 olika fat vilket innebär 30 olika viner.

– Fatens ålder, storlek, ursprung och status är alla faktorer som påverkar vinets karaktär. När vi blendar Winery Red vill vi skapa ett vin som kan förmedla kunskap om vinmakning samtidigt som det är matvänligt, berättar Sofia Ruhne som tillsammans med hotellets vinmakare gör de viktiga valen i vineriet.

Under blendingförloppet tas även beslut kring vilka fat som bör bytas ut pågrund av defekter eller ålder. Till Winery Red används främst redan tidigare använda fat för att ek-karaktären inte ska ta överhanden.

– Vi vill kunna påvisa druvsortens inflytande på vinets karaktär. Sangiovese är en väldigt känslig druvsort som förlorar sin fruktighet om den lagras på nya fat, förklarar Sofia Ruhne.

Hon förklarar, efter att ha provsmakat alla 30 fat, att alla uppvisar en fin renhet och att det i år är väldigt lätt att bestämma hur blenden ska vara.

– Winery Red innehåller mestadels Sangiovese. Det är ett druvtypiskt vin med inslag av de karaktäristiska körsbärstonerna som Sangiovesen har. Faten gör dock vinet runt och njutbart redan nu. Ambitionen med Winery Red är att göra ett vin som går att njuta av både i restaurangerna och i vår vinbar.

BESÖK VINERIET

Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ den nyplockade druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.

Boka en guidad tur
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 1 januari, 2021
Uppdaterad: 10 mars, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka