Blogg

Blending

– att skapa ett vin

Efter lagring provsmakas alla ekfat var för sig. Trettio viner ska blendas till ett där balans är nyckelordet. Följ med in i vineriet och se vad som sker innan vinet tappas på flaska.

Det röda vinet framställt av druvorna som kom till The Winery Hotel förra året, årgång 2018 alltså, är nu klart för buteljering. Men, innan vinet tappas på flaska ska det blendas.

Att blenda ett vin innebär att blanda det vin som lagrats på olika ekfat och på så sätt skapa en välbalanserad blend. Alla fat ger olika karaktär till vinet, vissa gör vinet rundare, andra mer kryddigt. På The Winery Hotel finns 30 olika fat vilket innebär 30 olika viner.

– Fatens ålder, storlek, ursprung och status är alla faktorer som påverkar vinets karaktär. När vi blendar Winery Red vill vi skapa ett vin som kan förmedla kunskap om vinmakning samtidigt som det är matvänligt, berättar Luca Rettondini, vinmakaren som tillsammans med Sofia Ruhne bestämmer vilka fat som ska gå till Winery Red.

Under blendingförloppet tas även beslut kring vilka fat som bör bytas ut pågrund av defekter eller ålder. Till Winery Red används främst redan tidigare använda fat för att ek-karaktären inte ska ta överhanden.

– Vi vill kunna påvisa druvsortens inflytande på vinets karaktär. Sangiovese är en väldigt känslig druvsort som förlorar sin fruktighet om den lagras på nya fat, förklarar Sofia Ruhne.

Hon förklarar, efter att ha provsmakat alla 30 fat, att alla uppvisar en fin renhet och att det i år är väldigt lätt att bestämma hur blenden ska vara.

– Winery Red 2018 kommer att innehålla mestadels Sangiovese. Vi väljer att blanda i en mindre del Cabernet Sauvignon än tidigare år. Det blir ett druvtypiskt vin med inslag av de karaktäristiska körsbärstonerna som Sangiovesen har. Faten gör dock vinet runt och njutbart redan nu. Ambitionen med Winery Red är att göra ett vin som går att njuta av såväl i Terreno Deli, uppe på taket och givetvis här i vår vinbar.

BESÖK VINERIET

Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ den nyplockade druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.

Boka en guidad tur
Text: Sarah Djerf
Publicerat: 25 oktober, 2019
Uppdaterad: 12 november, 2019

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka