Blogg

8 saker att tänka på inför en lyckad affärsmiddag

Affärsmiddag, att kombinera middag och affärer, är ett utmärkt sätt att fördjupa relationer och bli framgångsrik. Att mötas i en härlig atmosfär kring ett inbjudande matbord kan göra underverk för dina förhandlingar. Men, för att affärsmiddagen ska bli så positiv och effektiv som möjligt finns det några saker att tänka på.

1. Välj restaurang med omsorg

Fel ställe för er affärsmiddag kan vara förödande för utfallet. Tänk på att hitta en restaurang med skön och trygg atmosfär, god mat och trevlig personal. Om ditt sällskap försätts i rätt känsla har de trevligare och är mer benägna att tycka bra om dig och ditt företag.

2. Välj en passande tidpunkt

Undvik ”date-hour” och gå på en tidig middag. Ingen vill sitta på affärsmiddag och se ut som ett par med sin affärspartner. Ett tips är också att välja ett bord mitt i restaurangen, omringade av andra människor, så blir stämningen mer professionell.

3. Låt samtalet bli ett sätt att marknadsföra ditt företag

Samtal under affärsmiddagar är en utmärkt möjlighet för nätverkande och för att marknadsföra ditt företag. Låt din personlighet lysa igenom och presentera företaget ur ditt eget perspektiv, på ett positivt och engagerande sätt.

4. Träna in en trevlig hisspresentation om dig

Träna in en hisspresentation i förväg, där du på max tre meningar berättar vem du är, vad du gör, till vilken nytta och för vem. På så sätt blir du tryggare och slipper fastna i långa utdragna beskrivningar vid första intrycket. Låt det istället sippra ut under kvällen.

5. Var alltid professionell

Var inte rädd för att vara personlig men glöm inte att hur mycket klockan än blir så representerar du inte bara dig själv utan hela ditt företag.

Affärsmiddag i Winery Kitchen

I restaurangen Winery Kitchen får du de bästa förutsättningarna för att lyckas med din affärsmiddag. Börja gärna middagen med en guidad tur i vineriet och se hur vin framställs på plats. På så sätt får ni någonting att prata om direkt.

Läs mer om Winery Kitchen

6. Var nyfiken, lyssna och ställ frågor

Prata inte bara jobb, det blir långtråkigt. Som en bra samtalspartner ska du visa intresse, lyssna och ställa frågor. Då blir du någon som andra vill prata med. Var inte rädd för att vara nyfiken, ställ trevliga frågor. Det perfekta affärssamtalet är naturligt. Som att prata med en god vän, utan att bli för privat.

7. Engagera alla kring bordet

Äter du affärsmiddag med flera personer, se till att alla är med i samtalet. I nästan alla grupper finns den människor som är mer eller mindre tillbakadragna. Som värd/värdinna ligger det på dig att se till att alla känner sig delaktiga. Få med dem i samtalet genom att ställa några extra frågor till just dem.

8. Glöm inte att njuta

En affärsmiddag ska vara mer avslappnad och avspänd än ett affärsmöte. Njut av din mat och ha trevligt. Då kommer även ditt sällskap att ha det.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 17 januari, 2020
Uppdaterad: 11 februari, 2020

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka