Så skapas ett rödvin mitt i storstan

Med The Winery Hotel får Sverige sitt första hotell med ett vineri mitt i lobbyn. Urbana vinerier (från engelskans urban winery) är en stor trend i USA där det redan finns ett 20-tal vinerier i storstäderna. En av delägarna till The Winery Hotel är Sofia Ruhne, som berättar hur ett urbant vineri fungerar och vilka utmaningar hon ser i det nya projektet.

Ett urbant vineri är ett relativt nytt fenomen där vinproducenten väljer att göra sitt vin i en urban miljö istället för på en vingård. Den moderna tekniken och de nya transportmöjligheterna har lett till att vinmakare nu kan odla sina druvor på vingården för att sedan på ett säkert sätt transportera de till vineriet för sortering, avstjälkning och pressning.

- Det sägs att 40 procent av vinets kvalitet är relaterat till det som händer på vingården och druvornas kvalitet. Den stora utmaningen är att köpa druvor av rätt kvalitet och att säkerställa transporten av dessa till vineriet. Alla druvor passar inte för transport, vissa blöder alldeles för mycket. I övrigt är förutsättningarna att skapa bra vin väldigt goda.

Hanteringen av druvorna under transporten är väldigt viktig. Det finns två aspekter man måste ta hänsyn till. Den ena är att man måste vara oerhört försiktig så att inte druvorna krossas. Den andra är att man måste kyla ned druvorna. Lyckas man inte med detta påbörjas jäsningen redan under transporten. Men med varsam behandling och kyltransport av druvorna ska det gå alldeles utmärkt.

- Det gäller att transportera dem så snabbt som möjligt och hålla druvorna så hela som möjligt berättar Sofia. Druvorna packas för hand i små kassetter, klase för klase för att inte ligga för tätt.

Första året framställs ett rött vin, Winery Red, gjort på druvorna Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon och redan nu finns de första flaskorna på hotellet. Ambitionen för vinet på The Winery Hotel är att ta fram ett snyggt bistrovin. Det ska vara gott att dricka medan man sällskapar i loungen eller tillsammans med en bit mat.

- Vi börjar med Winery Red och vartefter vi utvecklar konceptet kan vi göra flera olika viner. Det vore roligt att göra ett vitt vin eller rosévin också, säger Sofia. Den långsiktiga visionen är att The Winery Hotel ska utvecklas och möta behovet av kunskap hos vinintresserade i Sverige.

- Om fem år hoppas jag att vi har blivit ett vinmecka för alla vinintresserade i Sverige. Då ska vi ha allt från barriqueprovningar, vilket är provning direkt från vintunnan, till druvrena viner. Givetvis även vara ett lärocenter för vin, säger Sofia.

Beställ winery red

Från och med den 11 juni finns Winery Red i beställningssortimentet på Systembolaget.

Artnr: 76402

Pris: 179 kr

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka