Blogg

Tips på vin till pizza

- tänk såhär när du kombinerar vin & pizza

Pizza bianca och champagne, tryffelpizza och sangiovese, funghi och vilket vin som helst. Lär dig hitta vinet som lyfter smakerna i pizzan och att toppa pizzan så att vinet träder fram. Här har vi samlat våra bästa tips.

Precis som med vin, är bra råvaror grunden till att lyckas med en god pizza. Därefter tar kreativiteten över för att skapa den önskade karaktären. Här har vi samlat några goda råd att tänka på när du lagar pizza till ditt favoritvin eller väljer vin till din favoritpizza.

Grundregeln: välj ett vin med mycket frukt

Sötsyrlig tomatsås, fet och salt ost samt brödig botten, det är basen i de flesta pizzor. Få men smakrika ingredienser. Möt upp dem med ett vin som har mycket frukt men även gärna lite strävhet och syra, det är grundregeln. Ett för lätt vin försvinner rakt ned i pizzan och ett för tungt och kraftigt ekfatslagrat tar över så att pizzan blir ett minne blott.

Boka en vinprovning på The Winery Hotel

Låt tillbehören bestämma

Stark chilisalami, mild zucchini eller salta sardeller? Vad du toppar din pizza med är avgörande för hur vinet smakar till. Grundregeln är att matcha kraftiga tillbehör med kraftiga viner och vice versa.

Några exempel:

1. Quattro formaggi

Fyra olika ostar innebär mycket sälta och fett. Det matchas bäst med ett vin som har muskler. Här vill vi har strävhet, syrlighet och mycket frukt. Ett Chianti Classico Riserva, ett Primitivo eller ett Bordeaux är exempel som kan passa bra.

2. Tryffel

Den speciella smaken och doften av tryffel kan lyftas med ett vin från ett område där tryffel växer naturligt. I Italien hittas tryffel i både Toscana och Piemonte och druvsorterna sangiovese och nebbiolo från samma region har precis den kärvhet, syra och kraft som krävs för att matcha en pizza med tryffel på toppen.

3. Pizza bianca

Utan den sötsyrliga smaken av tomatsåsen att ta hänsyn till är valet av vin styrt av andra faktorer. En pizza bianca kan till exempel toppas med ost och grillade grönsaker och i vissa fall (mer franskinspirerad) även ett lager crème fraîche som tillför en syrlighet till pizzan. Här är den perfekta matchningen ett glas champagne. Lägg till några skaldjur på toppen så kliver mineraliteten i champagnen fram och kombinationen blir fulländad.

Boka en vinprovning på The Winery Hotel

4. Svamp

Tillagad svamp får alltid ett vin att lyfta. Det är ett trick som sällan slår fel. Så, har du ett vin som egentligen inte är så pizzavänligt, släng på några svampar på pizzan så är du hemma.

5. Kryddig salami

Het mat och vin är en intressant kombination då typen av vin verkligen gör en tydlig skillnad. Om du toppar pizzan med het chili och vill dämpa hettan servera då ett mjukt och bärigt rött vin som inte är men känns, sött för gommen. Ett strävt vin däremot, fångar upp och lyfter fram chilihettan.

Varje onsdag klockan 15.00-16.00, mellan den 18 juni och den 15 augusti, finns möjlighet för både hotellgäster och externa besökare att vara med på en vin & pizzaprovning på The Winery Hotel. De andra veckodagarna anordnas andra intressanta provningar.

Se hela veckans vinprovningar.

Om du väljer att bo kvar på hotellet så ingår dagens vinprovning i paketet Summer for Winelovers men du kan även välja att boka provningen separat.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 23 juni, 2021
Uppdaterad: 14 juli, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka