Blogg

Kombinera vin & ost

- såhär hittar du de godaste matchningarna

En god ost och ett glas passande vin är njutning i dess renaste form. Men, vad är det som gör det så gudomligt gott? Lär dig hitta de bästa vin- och ostkombinationerna med oss.


I grunden är reglerna för matchning av vin och ost desamma som för mat i övrigt. Det som kännetecknar ost är framförallt fett och sälta men därifrån sticker ostarna iväg åt olika håll. Vissa har en markant syrlighet, andra är intensiva i smaken med mycket sälta, andra milda och krämiga. Vi har samlat våra bästa tips på hur man kan tänka när man väljer vin till ost eller ost till vin.

1. Förstå karaktären på osten och vinet

Är vinet strävt och kärvt? Runda av med en ost som har en hög fetthalt och sälta. Är osten krämig och syrlig? Möt upp med ett syrligt vin. Har vinet en kraftig och intensiv smak? Matcha till en ost med liknande karaktär.

Exempel:

Sangiovese – Lagrad fårost

Färsk getost – Sauvignon Blanc

2. Varifrån kommer vinet/osten?

En lätt grundregel är att äta ost och dricka vin från samma geografiska område. Lokala delikatesser och lokala viner hänger ihop och ofta är det de absolut bästa kombinationerna.

Exempel:

Chianti Classico – Pecorino Toscano

Crottin de Chavignol – Sancerre

3. Flera viner till ostbrickan

En ostbricka består ofta av flera olika ostar, frukt, marmelader, kex och andra härligheter. Låt den dekadenta överdådigheten även ta plats i valet av vin. Servera flera olika vinstilar för att möta alla smakerna. Tre olika oststilar och tre olika viner kan vara en fin riktlinje att gå efter.


4. Marmelad = kompis som bygger broar

En smakbrygga är en övergång mellan smaker som hjälper vinet att matcha med maten. En sötsyrlig marmelad kan liknas vid en kompis som tillsammans med en salt och fet ost kompis gör att den funkar bättre ihop med vinet som serveras till.

5. Var försiktig med knäckebrödet

Tillbehören som serveras till ostarna är också viktiga att ta med i beräkningen. Ett knäckebröd till exempel, har ofta en lätt beska och ibland även brända toner i smaken. De tillsammans med ett strävt vin kan bli rena mardrömmen för gommen. En lösning kan vara att möta upp med en mjuk smak som smakbrygga såsom till exempel en marmelad eller en extra krämig ost.

6. Temperatur på både ost och vin

Rumstempererat rött vin och kylskåpskalla ostar eller lätt kylt vin och rumstempererade ostar? Prova och se själv vilken enorm skillnad det gör för både smaker och dofter.

Varje tisdag klockan 15.00-16.00, mellan den 18 juni och den 15 augusti, finns möjlighet för både hotellgäster och externa besökare att vara med på en vin & ostprovning på The Winery Hotel. De andra veckodagarna anordnas andra intressanta provningar.

Se hela veckans vinaktiviteter.

Om du väljer att bo kvar på hotellet så ingår dagens vinaktivitet i paketen Wine, Dine, Sleep och Summer for Winelovers.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 22 juni, 2021
Uppdaterad: 22 juni, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka