Recept

Risotto med pumpa och rökt burrata

– recept och vintips

En värmande rätt för både själ och hjärta. Den krämiga och rökiga burratan ger sötman i pumpan en skön kontrast. Avnjut med ett glas svalt, rött och en god vän.

INGREDIENSER

(Precis som ofta med italiensk husmanskost så finns här inga kvantiteter utskrivna, det är istället känslan som får styra.)

  • Risottoris av typen Carnaroli eller Arborio
  • Charlottenlök
  • Vitt vin
  • Grönsaksbuljong
  • Butternutpumpa
  • Parmesan
  • Salvia
  • Rökt burrata (annan rökt ost går också bra)

Överkurs:

  • Picklad pumpa i spaghetti-form till garnering

GÖR SÅ HÄR

Risotto

  1. Värm buljongen i en kastrull.
  2. Hacka charlottenlök.
  3. Värm olivolja (minst så det täcker botten) i en stekpanna och lägg i lök, stek på medellåg värme tills mjuk.
  4. Häll ned ris (ca. 1 dl/ portion) i stekpannan och rör runt. Låt rosta tillsammans med löken.
  5. Lyssna på riset, när det poppar i pannan häll ned en skvätt vitt vin och låt koka bort under omrörning.
  6. Tillsätt den varma buljongen, lite i taget, med en soppslev. Rör runt och låt koka ned mellan varven.
  7. Stek tärnad pumpa vid sidan av i en annan stekpanna. Tillsätt till riset efter halva koktiden.
  8. När riset har en liten hård kärna inuti är det klart.
  9. Riv ned parmesan och rör runt, konsistensen ska vara ganska lös.
  10. Lägg den rökta burratan på den varna risotton och låt smälta ned.

Garnering

  1. Fritera salviablad och garnera med, eventuellt tillsammans med picklad pumpaspaghetti.
  2. Toppa med extra parmesan och en skvätt novello-olja (om du har).
  3. Servera!

Buon apetito!

Vintips

IL MOMENTO DI TERRENO

Ett lätt, friskt och fruktigt rött vin passar riktigt bra till. Med smak av syrliga körsbär och doft av viol blir mötet harmoniskt och upplyftande. Testa att servera vinet lite lätt kylt, då blir fräschören ännu tydligare. Vinet finns att köpa i vår webbshop på terreno.eu eller på Systembolaget.

Nr: 75163
Pris: 109 kronor

Till webbshoppen
Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 23 november, 2020
Uppdaterad: 15 januari, 2021

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka