Nyheter

Italienska viner som siktar mot stjärnorna

Klimatförändringarna sätter vinbönderna på prov och gör att man söker nya lösningar för att behålla elegans och friskhet i vinerna. Ett alternativ är att dra sig upp på högre höjd. Är du nyfiken på att prova viner från hög höjd i Italien - och möta vinbönderna bakom vinerna - så är du välkommen till Festa del Vino på the Winery Hotel den 10 och 11 mars 2023.

En av vinvärldens stora utmaningar idag är att hantera ett allt varmare klimat. För värmen och det starka solljuset gör att druvorna samlar på sig för mycket socker innan tanniner och aromer hinner mogna ordentligt. Samtidigt som syrligheten sjunker. För att fortsätta göra balanserade viner provar man olika lösningar. Konstbevattning kan vara ett alternativ. Om det finns tillgängligt vatten och om man har tillräckligt med resurser för att installera ett bevattningssystem. Man experimenterar också med nya beskärningssätt. Ett större bladverk ger bättre skugga och man undviker att druvorna bränns. Men ett större bladverk gör också att man får en starkare fotosyntes och därmed mer socker och som konsekvens högre alkohol i vinerna. Balansen är hårfin. Man introducerar också nya druvsorter, som är mer tåliga mot hetta, även i klassiska regioner som Bordeaux. - Och så finns det producenter som drar sig upp på högre höjd. Idag är vinfält på hög höjd mycket eftertraktade. Ofta på platser som ingen tog hänsyn till för bara något decennium sedan.

I Italien finns det flera regioner som producerar viner på hög höjd. Fyrtio procent av Italiens areal består av berg och kullar. Alperna bildar en naturlig gräns i norr och bergskedjan Apenninerna går som en ryggrad från norr till söder. Till exempel i Valle d’Aosta, Alto Piemonte, Valtellina och Trentino-Alto Adige. Även in Toscana gör man vin på hög höjd precis som i söder, i regionerna Kampanien, Sardinien och Sicilien.

Vingårdar som anses vara på hög höjd är de planterade på mer än 500 meter över havet, enligt European Centre for Research, Environmental Sustainability and Advancement of Mountain Viticulture (CERVIM).

Man räknar med att temperaturen i medel sjunker 0,6 grader per 100 meter. En svalare temperatur ger en längre växtsäsong och därmed får tanniner och aromer chans att mogna ordentligt samtidigt som man behåller en hög syrlighet i vinerna. Det blåser också mer på hög höjd, något som sänker temperaturen ytterligare samtidigt som den torkar ut fukt som kan ställa till problem med röta.

Viner från högre höjd spelar mer på elegans än på kraft och blir alltmer populära på den internationella vinscenen. Är du nyfiken på att upptäcka mer, möta producenterna från bland annat Etna, Lazio och Toscana, så kom till Festa del Vino på The Winery Hotel mellan den 10 och 11 mars.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 20 januari, 2023
Uppdaterad: 21 februari, 2023

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka