Nyheter

Hantverk ♡ Hantverk @The Winery Hotel

Handarbetets Vänner i samarbete med The Winery Hotel och vingården Terreno i Toscana.

Hantverk möter hantverk när studenter från Handarbetets Vänner väver mattor med inspiration av ekologisk vinframställning på vingården Terreno. Den 16 maj presenteras tolv unika handgjorda mattor med hantverk och hållbarhet som utgångspunkt. Utställningen kommer att finnas i lobbyn på The Winery Hotel och konstverken hänger kvar till 15 december 2023.

Vad har hantverksviner och handgjorda mattor gemensamt? Precis som med kvalitetsvin behövs det kunskap, noggrannhet och fantastiskt råmaterial för att skapa en handgjord matta av hög kvalitet. Båda hantverken kräver tid, omsorg och varje steg är avgörande för det slutliga resultatet. För vinmakaren är det ett samspel med naturen för att ta fram ett kvalitetsvins bästa egenskaper. För vävaren handlar det om att välja material och teknik samt att skapa balans mellan färger och mönster.

Under våren har The Winery Hotel med den egna vingården Terreno i Toscana samarbetat med Handarbetets Vänner på Djurgården i ett projekt där studenter i Textilt Hantverk skapat mattor med inspiration av den ekologiska och gröna vinframställning som Terreno arbetar med i Toscana. Terreno framställer inte bara druvorna ekologiskt utan hela vingården är självförsörjande gällande el, vatten, värme, olivolja, mat och självklart vin.

Studenternas process har gått från en personlig idé till en färdig produkt. Via skissande, planering, prov och genomförande i vävstolen till montering. Eleverna har använt flertal tekniker som kelim, soumak och moorman. Några har även färgat materialet själva.

Utställningen Hantverk ♡ Hantverk på The Winery Hotel pågår 16 maj – 15 december 2023.

Varmt välkommen till lobbyn på The Winery Hotel för att se de handgjorda konstverken.


Foto: Ellinor Hall & Jenny Forsberg

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 14 maj, 2023
Uppdaterad: 14 september, 2023

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka