Blogg

Utflykter & aktiviteter

- en aktiv semester för alla

Löpturer i Hagaparken, SUP-turer och kanotpaddling i Brunnsviken, yoga eller en picknickutflykt med cykel till Ulriksdals slott. The Winery Hotel är en perfekt utgångspunkt för en naturnära och aktiv semester.

Gott vin, mat och lata dagar vid poolen i all ära men ibland kan det även vara skönt med lite aktivitet. Vi har samlat våra bästa tips på utflykter som passar er som utgår ifrån The Winery Hotel.

Hyr en kanot

Det bästa sättet att utforska närområdet är från vattnet. Åk iväg på en härlig dag i kanot och njut av strand- och klippbad i den vackra naturen kring sjön Brunnsviken, belägen alldeles intill hotellet.

Brunnsvikens Kanotklubb kan ni hyra kanot. Klubben nås lättast med en kortare bilresa. Fråga oss gärna i receptionen så berättar vi mer.

Yoga med Yogobe

På The Winery Hotel yogar och tränar du gratis med Yogobe. Logga in med hjälp av en kod som du får i receptionen och ta del av det stora utbudet av yoga- och träningsklasser i lugn och ro på hotellrummet. Vi lånar även ut yogamattor till den som behöver.

Kunglig vandring i Hagaparken

Intill hotellet finns det fantastiska promenadstråk, en av våra favoriter går genom Hagaparken. Säg till i receptionen dagen innan så ordnar en karta att ta med er på turen.

Första stoppet är Haga Slott, uppfört 1802 av Gustaf IV Adolf och nuvarande bostad åt kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och deras två barn som har bott här sedan 2010.

Andra stoppet är Gustav III:s paviljong från det sena 1700-talet. Det var härifrån Gustav III begav sig till den ödesdigra maskeradbalen 1792.

Intill Paviljongen finns även Gustav III:s ekotempel som byggdes för att kungen älskade att äta utomhus men behövde en sval matsal. Byggnaden hette först Gröna Salongen men kom att kallas för Ekotemplet på grund av att det eko uppstår under byggnadens välvda tak.

Tredje stoppet är Koppartälten som uppfördes 1790 på uppdrag av Gustav III och var avsedda som logement till den beridna högvakten. Gestaltningen skulle påminna om romerska militärtält.

Turen är drygt två km lång och går på fina grus och asfaltsvägar.

Appen - Kungliga Promenader

Appen Kungliga promenader är en digital karta som tar med dig på en vandring genom Hagaparken samtidigt om du lär dig mer om parkens historia och byggnader.

Väl inne i appen väljer du området Haparken som då innehåller Norra promanden och även Södra promenaden. Norra promenaden som ligger närmast The Winery Hotel guidar dig genom högpunkterna i den norra delen av Hagaparken med start vid de Norra grindarna. Här berättas bland annat om Koppartälten, Fjärilshuset, Ekotemplet och Gustav III:s paviljong, alldeles intill Haga slott.

Appen Kungliga promenader (Royal Walks) finns att ladda ner kostnadsfritt på App Store och Google Play. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

Brunnsviken runt

Precis utanför hotellet ligger sjön Brunnsviken. Det är en perfekt löprunda eller långpromenad att ta sig sjön runt. Omkretsen mäter ungefär 11 kilometer.

Ta er runt sjön medurs och börja med den vackra, lite klippiga delen för att efter någon kilometer komma till Bergianska Trädgården, Stockholms botaniska trädgård. Ett perfekt picknickstopp på vägen.

Efter Bergianska trädgården är det ytterligare några klippor som sedan övergår till flack mark runt sjön. Resten av turen går igenom Frescati, Albano, Bellevue och Hagaparken.

Ta dig runt med en cykel

Hos oss kan du enkelt ta dig runt till närområdet genom att exempelvis låna en cykel. Fråga oss i receptionen så berättar vi mer!

Upplev fjärilshuset med barnen

Drygt två kilometer från hotellet ligger Fjärilshuset.

Fjärilshuset är en tropisk regnskog med ett stort antal fiskar från Amazonas och upp till 1000 olika fjärilar.

I samma byggnad ligger Haga Ocean, där finns bland annat ett 30 meter långt akvarium, en haj och en utställningen om korallrevet. Passa även på att njuta av en paus på Fjärilshusets utomhuscafé.

Cykeltur till Ulriksdals slott

Låna en cykel av oss och ge er iväg på en upptäcksfärd i närområdet.

På lagom cykelavstånd ligger till exempel Kungliga Ulriksdals slott med dess slottsträdgård. Slottet är från 1644 och erbjuder guidade turer på sommaren. På vägen till slottet passerar ni Ulriksdals slottsteater ”Confidencen” som är Sveriges äldst bevarade teater. Ett tips är att ta med badkläder då det finns en badplats i Edsviken med sandstrand i närheten av slottet.

Ulriksdals handelsträdgård med självplock

Ulriksdals handelsträdgård är ett fint utflyktsmål på gångavstånd från The Winery Hotel. Här har det odlats växter sedan 1600-talet och sedan början av 1950-talet så övertogs driften av familjen Rappne med idag Bosse Rappne som trädgårdsmästare.

Förutom handelsträdgård så finns här en trädgårdsbutik och ett café samt Frilandet som erbjuder självplock av grönsaker, blommor och kryddväxter. Här anordnas även kurser och utbildningar under sommaren. Fråga oss i receptionen om mer information och vägbeskrivning.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 31 mars, 2021
Uppdaterad: 24 maj, 2024

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka