Blogg

hallå där Matilda Bergqvist

Dryckesnörderi finns med på alla nivåer och i alla stunder i Matildas liv, varje dag. Det bästa med att jobba på The Winery Hotel tycker hon är ynnesten att få ha vin runtomkring sig hela dagarna.

Hur skulle du beskriva din vin-identitet?

Jag är väldigt nördig och tycker att det är kul att få gå djupt in i teorin, att prata om saker i detalj och plocka isär. Vin är komplext med många olika nivåer och kan kännas fullständigt obegripligt, men när man har tid att gå in på del efter del, blir det tydligare.

Hur kommer det sig att det blev just vin för dig?

Jag växte upp nära i skidorten Vemdalen. De alternativ för extrajobb jag hade var att stå i liften, hyra ut skidor eller att jobba inom restaurang. Det sista kändes roligast och så blev det. Sen flyttade jag till Stockholm och började jobba för Mathias Dahlgren. Där kände jag att min dryckeskunskap inte matchade min kunskap om servering och service. Det var en obalans jag kände mig tvungen att göra någonting åt. Det blev en yrkesutbildning inom dryck på Restaurangakademien och därefter var jag fast.

Följer vinet med dig även utanför jobbet?

Det kan man säga. Dryckesnörderi finns med på alla nivåer och i alla stunder i mitt liv, varje dag. Jag har just köpt en japansk tekanna till mina barnbarn, och då har jag inte ens några barn än. För det är så man gör i Japan. Min man delar mitt intresse som utbildad kock och sommelier, god mat och goda viner är det vi gör.

Hur kan en middag hos er se ut?

Vi börjar med att känna efter vad vi är sugna på att dricka, sen planerar vi middagen. Det blir ofta något lättare och friskare till förrätten såsom en riesling eller en champagne, något långlagrat och moget från en klassisk region till huvudrätten sen avslutar vi ALLTID med te och sprit, gärna riktigt dyr fruktsprit. Jag är vegetarian så i matväg blir det ofta risotto som med sin krämighet och intensitet till och med kan stå upp till en riktigt stor, mångnyanserad och lite kärv, gärna lagrad nebbiolo eller sangiovese.

Vad är dina arbetsuppgifter på The Winery Hotel?

Jag brukar säga att tjänsten har tre ben; driften i baren, de guidade turerna i vårt vineri samt att hålla vinprovningar. Det vill säga, jag ser till att det finns vin, ost och chark i baren samt pratar vin. En favorit är att ta med gruppen in i ekfatsrummet och berätta om hur ekfat påverkar ett vins karaktär.

Hur kan en vanlig arbetsvecka se ut?

Två dagar i veckan sitter jag med alla administrativa uppgifter – organisering av vinkällaren, planering av inköp och schemaläggning bland annat. Tre kvällar i veckan kör jag service och möter gästerna. Det är en bra variation. Jag tror att det är lättare att behålla glädjen om man gör flera olika saker, om vartannat, allt i en lagom mängd. Sen putsar jag också mycket glas.

Vad tycker du är roligast?

Det roligaste tillfället på dagen är när jag just avslutat kvällens sista provning och några deltagare dröjer sig kvar och ställer frågor. Det är en trevlig stund att tillsammans med dem få prata om vin och samla alla intryck från dagen.

Hur kommer det sig att du hamnade här?

The Winery Hotel är ett väletablerat varumärke i den svenska vinbranschen och det har funnits i mitt medvetande ett tag. Sen tipsade en tidigare kollega som nu jobbar här om att de sökte folk.

Var kommer du ifrån, nu senast?

Jag har jobbat här i fyra månader nu. Innan var jag på Vinkällaren Grappe där mitt fokus var på långlagringsviner och värdering mot den internationella marknaden. Jag höll även djupgående vinprovningar och masterclasses för medlemmar.

Vad är det bästa med att jobba på The Winery Hotel?

Att nästan alla som kommer hit är genuint och öppensinnat nyfikna på vin och att lära sig någonting nytt. För mig är det en ynnest få ha vin runtomkring mig hela dagarna. Många som gillar vin har det som hobby, något som sätter guldkant på vardagen men för mig är det mitt jobb, varje dag.

Vad får man som gäst inte missa när man besöker dig på jobbet?

Vinomaterna. De ger ett unikt tillfälle att få testa en bred variation av vin i eget tempo. Att själv få styra sin vinupplevelse – i vilken ordning man provar, vad man provar och mängden vin man väljer att ha i glaset. Där hittar man ofta både nya och gamla favoriter

Vad häller du själv helst i ditt eget glas?

Jag är en gammal själ och dricker mest mossiga viner, Bordeaux är fan livet alltså.

Faktaruta:

Namn: Matilda Bergqvist

Ålder: 32 år

Titel: Vingårdsarbetare och barchef i Winemakers Bar

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 7 april, 2022
Uppdaterad: 27 april, 2022

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka